Rehnov "uzmi ili ostavi": Sve oči uprte u Janšu i Sloveniju

POMALO iznerviran otezanjem rješenja oko pitanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, jučer je za jedan austrijski list izjavio da je na rubu živaca u vezi te teme.

Osim što je Der Standardu kazao kako više nema kreativnih prijedloga oko tog pitanja, naglasio je kako negativan odgovor na njegov posljednji prijedlog, uopće nije ni opcija. Drugim riječima, to će se pitanje riješiti sad ili nikada, a Rehn je istaknuo kako želi odgovor obiju strana do sredine svibnja.

Janša nosi prevagu

No ključna osoba u formiranju odgovora Slovenije, prema mišljenju politologa Damira Grubiše, jest bivši slovenski premijer Janez Janša, koji bi mogao prevagnuti u odluci za ili protiv. On smatra kako će Janša za svoj pozitivan odgovor tražiti određeni politički ustupak, kao što je to recimo bilo prilikom ratifikacije oko ulaska Hrvatske u NATO savez.

Pusić: Hrvatski odgovor gotovo sigurno pozitivan

Hrvatska će u tom smislu svoj odgovor ponuditi već sutra, a Slovenija do kraja tjedna. Da će Hrvatska strana gotovo sigurno dati pozitivan odgovor na Rehnov "ultimatum", misli i Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom.

"Taj je prijedlog sukus svih dosadašnjih napora, slovenskih i hrvatskih dopuna i primjedbi i poštuje minimume i jedne i druge strane ispod kojih se neće ići", kazala je za Jutarnji list Pusić.

Vajgl: Kraj blokade najkasnije do početka švedskog predsjedanja Unijom

S druge strane, Slovenija bi do 8. svibnja trebala imati konačan odgovor na Rehnov prijedlog, nakon sastanka slovenskog premijera Boruta Pahora s ostalim predstavnicima parlamentarnih stranaka, koji bi se trebao dogoditi prekosutra.

Ivo Vajgl, predsjednik slovenskoga parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, ocijenio je kako je Rehnov prijedlog uravnotežen i dobra polazna točka za pronalazak rješenje, a sličnog je mišljenja i Pusić.

"Ako sve prođe pozitivno i u Hrvatskoj i Sloveniji te se problem granice i izlaska na otvoreno more počne zadovoljavajuće rješavati, uvjeren sam da bi uskoro, potkraj češkog ili najkasnije početkom švedskog predsjedavanja, blokada pregovora mogla biti skinuta", kazao je Jutarnjem Vajgl.

K.S.
Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Pročitajte više