Rekordan broj radnika u Francuskoj dao otkaz zbog potrage za stalnim poslom

Ilustracija: Shutterstock

RADNICI u Francuskoj u rekordnom su broju davali otkaze krajem 2021. i početkom 2022. godine, većinom u potrazi za stalnim poslom, pokazalo je izvješće ministarstva rada.

Više od milijun Francuza dalo je otkaz u razdoblju između listopada prošle i ožujka ove godine, pokazala je studija istraživačkog tijela ministarstva Dares, a njih 90 posto željelo imati stalne ugovore o radu koji nude razinu zaštite među najboljima u svijetu.

Brojka je rekordno visoka, ali trend nije toliko izrazit ako se uzme u obzir povećanje ukupne radne snage posljednjih godina, primjećuje Dares.

"Nema masovnog smanjenja radne snage"

Sve više ljudi u mnogim zemljama širom svijeta dalo je otkaz tijekom pandemije covida-19, preispitujući posao i životne izbore. Američki profesor Anthony Klotz nazvao je taj trend "great resignation" ("masovni otkaz").

Francuski podaci ne ukazuju na masovno smanjenje radne snage, tvrdi Dares. Prema njihovom istraživanju, stopa otkaza iznosila je u Francuskoj u prvom tromjesečju 2.7 posto i bila je najviša u razdoblju nakon financijske krize 2008/2009. godine, ali ipak nešto niža nego prije same krize kada je iznosila 2.9 posto.

"U aktualnom okruženju povećanje stope otkaza čini se normalno i u skladu s gospodarskim oporavkom od krize koju je izazvao covid-19", tumače.

Radnicima u prilog idu i napetosti na tržištu rada, otvarajući im niz mogućnosti u potrazi za poslom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više