Rekordan broj zaraženih u Švedskoj, zarazili se i kralj i kraljica

Foto: EPA

ŠVEDSKA je tijekom novogodišnjih praznika zabilježila rekordan broj novozaraženih u jednom danu i više nema nikakve sumnje da je pod snažnim naletom soja omikron.

Ukupno je od 30. prosinca do 4. siječnja prijavljeno 42.969 novih slučajeva koronavirusa, a najviše pozitivnih testova, njih 11.507, zabilježeno je u četvrtak, 30. prosinca.

Prethodni rekord (11.376) datira od 23. prosinca 2020. godine. Pritom treba imati na umu da ni testiranje ni prikupljanje podataka tijekom praznika nije bilo na uobičajenoj razini.

Koronavirusom su se u utorak zarazili i švedski kralj Carl XVI. Gustaf (75) i kraljica Silvia (78). Oboje su primili po tri doze cjepiva.

"Nalazimo se usred velikog omikronskog vala koji će se vjerojatno još više povećati u sljedećim tjednima. Još uvijek imamo velik broj građana koji nisu potpuno cijepljeni, a razboljeti se mogu i cijepljeni, pa će se ukupan broj onih koji trebaju liječničku skrb povećati, u to nema sumnje. Kad se kaže da omikron izaziva blažu bolest, to ne znači da se rizične skupine i necijepljeni neće teško razboljeti", rekao je za dnevni list Dagens Nyheter Anders Sönnerborg, profesor kliničke virologije na Institutu Karolinska.

Vrhunac od 8000 zaraženih dnevno očekivao se sredinom siječnja

Ovakav razvoj zaraze nadolazi i pesimističnu prognozu švedskog Zavoda za javno zdravstvo koji je vrhunac broja zaraženih od oko 8000 dnevno očekivao sredinom siječnja.

Rekordne brojke u Švedskoj samo su nastavak trenda zabilježenog posljednjih tjedana 2021. godine u Danskoj i Norveškoj, koje su također imale rekordne razine novozaraženih od početka pandemije.

"Omikron se širi izuzetno brzo, za koji tjedan postat će potpuno dominantan soj. Sve ukazuje na to da dvije doze cjepiva i dalje dobro štite od ozbiljne bolesti, ali ne i protiv same zaraze i blažih oboljenja. Prema iskustvima drugih zemalja, treća doza trebala bi pružiti oko 70 posto zaštite, otprilike isto kao dvije doze protiv soja delta", rekao je glavni državni epidemiolog Anders Tegnell.

Značajno manje ljudi u bolnicama nego lani

Zbog velikog broja zaraženih očekivano raste i broj hospitalizacija u švedskim bolnicama, no pacijenata ima bitno manje nego na prethodnom vrhuncu zaraze u prosincu 2020. godine.

U utorak je ukupno u švedskim bolnicama bilo 795 pacijenata s koronavirusom, od čega 114 na odjelima intenzivnog liječenja, dok ih je prije godinu dana bilo 2688 odnosno 311. I stopa smrtnosti od covida-19 i dalje je na otprilike istoj razini kao i početkom rujna, a od 30. prosinca do 4. siječnja prijavljeno je 20 smrtnih slučajeva.

Budući da se u ponedjeljak nastavlja školska godina i da će se mnogi građani vratiti s godišnjih odmora na posao i u javni prijevoz, može se očekivati nastavak širenja infekcije. Ako do toga dođe, Zavod za javno zdravstvo uvest će strože epidemiološke mjere, kao što su nastava na daljinu u gimnazijama i na fakultetima, šira uporaba potvrda o cijepljenju (trenutačno je obavezna za javna okupljanja s više od 500 osoba), ograničavanje broja posjetitelja u trgovinama i ugostiteljskim objektima i skraćivanje radnog vremena.

Do utorka, 4. siječnja, dvije doze cjepiva primilo je 81.7 posto švedske populacije starije od 12 godina, dok je treću dozu primili 30 posto starijih od 18 godina.

Pročitajte više