REKORDNA MEĆAVA Američki grad pod metar i pol snijega

Screenshot: Youtube
 
SNJEŽNA oluja zatrpala je američki grad Erie, u Pennsylvaniji, pod više od metar i pol snijega oko Božića, obarajući sve rekorde. 
 
Američka Nacionalna meteorološka služba priopćila je da je oluja sručila oko 154 cm snijega na to područje od nedjelje u 19 sati po lokalnom vremenu, kada je počela, do jučer u 20 sati. Od subote je ukupno palo oko 160 cm snijega, a prema prognozi, padat će dalje i danas, javlja The New York Times.
 
Do kraja dana, prije nego se oluja konačno smiri, moglo bi pasti ukupno 178 cm snijega, predviđa Tom Niziol, meteorološki ekspert s The Weather Channela. Ova oluja rezultat je fenomena zvanog “snježna oluja s jezerskim efektom”, objasnio je.
 
Takve oluje se javljaju kada vrlo hladan zrak prelazi preko relativno toplih voda Velikih jezera. Toplina i vlaga dopiru do hladnog zraka i stvaraju snijeg, a smjer vjetra određuje gdje će taj snijeg pasti. 
 
 
U ovom slučaju snijeg je pao upravo preko Erieja, koji se nalazi nekih 160 km sjeveroistočno od Clevelanda. “To je kao da stavite jedan kraj ogromne vatrogasne cijevi u Jezero Erie i usmjerite drugi kraj prema gradu Erie, i ostavite je tako 30 sati”, slikovito je objasnio Niziol. 
 
 
Gradonačelnik Erieja, Joe Sinnott, kaže da nikad nije vidio ovoliko puno snijega, iako živi u gradu cijeli život. “Navikli smo na snijeg, nemojte me krivo shvatiti. Ali ovolika količina, ovo s čime se moramo nositi, vrlo je atipično”, istaknuo je i dodao kako su snježne ralice jučer neprestano morale čistiti glavne ulice. 
 
 
Snijeg se zbog toga akumulirao na sporednim ulicama, zbog čega mnogi nisu mogli izići iz svojih dvorišta. Deseci vozila ostali su zaglavljeni na ulicama, zbog čega su ih vozači morali tamo i ostaviti. Brojni stanovnici morali su lopatama raskrčiti izlaz iz kuća, a mnogi su i podijelili ovo nesvakidašnje iskustvo na društvenim mrežama.
 
Sreća u nesreći je da je oluja došla tijekom božićnih blagdana, kada su škole i dobar dio poslovnih objekata ionako zatvoreni.  
 
 
Oluja je oborila rekord za ukupnu količinu oborina u snježnoj oluji, kao i za količinu snijega u jednom danu, u dva dana i u mjesec dana, izvijestila je podružnica Nacionalne meteorološke službe u Clevelandu. 
 

Pročitajte više