Rekordne temperature na jugozapadu SAD-a, izdano upozorenje za ekstremne vrućine

Foto: EPA

EKSTREMNI toplinski val, koji je već postavio nove temperaturne rekorde diljem američkog jugozapada, jučer je tamošnje energetske sustave doveo na rub funkcioniranja, dok stanovništvo koristi klima uređaje da se nekako rashladi.

Kalifornijski mrežni operateri dosad su uspijevali podmirivati potrošnju, no u petak su izdali najnovije upozorenje, zatraživši od vlasnika kuća diljem te savezne države da štede struju u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, kada potražnja skače.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za ekstremne vrućine u pet država - u Kaliforniji, Nevadi, Uti, Arizoni i dijelovima Colorada, kazavši da bi temperature, koje rastu znatno iznad 38 stupnjeva Celzijusa, mogle biti opasne.

 

Moguća isključenja struje

Temperaturni rekordi već su probijeni u Salt Lake Cityju, Palm Springsu i drugdje. 

"Jadni smo, doslovno ne napuštamo kuću, osim ako baš ne moramo", kaže Hannah Knight, 20-godišnjakinja, zaposlena kao konobarica u kafiću u Phoenixu.

Energetski sustavi u Teksasu i Kaliforniji dosad su uspijevali podmirivati potražnju, no operatori su sada upozorili građane da ako neće štedjeti struju, moguća su isključenja kako bi sustav funkcionirao.

U Teksasu su temperature ponešto pale, a potražnja za strujom dosegnula je vrhunac u ponedjeljak. U Kaliforniji je u četvrtak potražnja dosegnula 41.364 megavata. Jedan megavat struje dovoljan je za 200 kućanstava po vrućem danu.

Smanjivanje vrućina očekuje se početkom idućega tjedna.

Pročitajte više