Republika Srpska po Dodikovu nalogu prekida odnose s SAD-om i Britanijom

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o prekidu suradnje s veleposlanstvima Sjedinjenih Država i Velike Britanije u BiH, na što joj je američka strana odmah odgovorila porukom da je krenula opasnim putem.

Prekid suradnje s američkim i britanskim diplomatima u BiH ranije je najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije od 2017. odnosno 2022. godine jer su ga Washington i London odlučili kazniti zbog secesionističke retorike, podrivanja Daytonskog sporazuma te korupcije.

"Ova odluka obvezuje i političare iz RS-a koji su dužnosnici na razini BiH"

Dodik je od tada u stalnom verbalnom ratu s diplomatskim predstavnicima te dvije utjecajne zapadne države, a sada je naveo vlasti RS-a da donesu odluku o prekidu komunikacije s njima pod optužbom da se miješaju u unutarnje poslove BiH.

"Vlada će izvijestiti nadležna tijela SAD-a i Velike Britanije o prekidu suradnje s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije zbog njihova antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, povelje Ujedinjenih naroda i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", stoji u izjavi koju je entitetska vlada danas objavila.

Objasnili su da ova odluka obvezuje i političare iz RS-a koji su dužnosnici na razini države BiH.

Dodik: To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni koristiti osiromašeni uranij

Sam Dodik je ovu odluku u odvojenoj izjavi doveo u vezu s pomoći koju Zapad pruža Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom, a posebice je bio bijesan zbog najave da bi Velika Britanija mogla isporučiti ukrajinskim braniteljima streljivo s osiromašenim uranijem.

"To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni koristiti osiromašeni uranij", izjavio je Dodik, koji od početka agresije na Ukrajinu otvoreno zagovara proruska stajališta.

Iz veleposlanstva SAD-a na odluku vlasti RS-a iza koje stoji Dodik reagirali su objavom na društvenim mrežama, u kojoj su istaknuli da je to još jedan opasan korak na pogrešnom putu.

"To je put izolacije i autokratske vladavine", poručili su Dodiku i dodali da on očajnički pokušava održati svoj korumpirani režim.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više