Republika Srpska traži da Hrvatska isplati odštetu žrtvama ustaških zločina i njihovim potomcima

Screenshot: YouTube

NARODNA skupština Republike Srpske u četvrtak je na sjednici u Banjoj Luci usvojila deklaraciju o osudi genocida kojega je nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata počinila Nezavisna Država Hrvatska (NDH), a sastavni dio tog dokumenta je poziv Republici Hrvatskoj da u "razumnom roku isplati pravičnu odštetu žrtvama genocida i njihovim potomcima".

Entitetski je parlament nakon dvodnevne rasprave deklaraciju, koju je predložio predsjednik stranke Narodni demokratski pokret (NDP) i bivši predsjednik RS Dragan Čavić, usvojio samo glasovima zastupnika iz stranaka sa srpskim predznakom, dok su bošnjački i hrvatski zastupnici, okupljeni u koaliciju "Domovina", odbili sudjelovati u glasovanju.

Klub bošnjačkih zastupnika inzistirao je na tvrdnji kako parlament RS nema moralno pravo donositi deklaracije o zločinima počinjenim prije pola stoljeća, a odbijati priznati one iz rata od 1992. do 1995. godine, poput genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Zločin genocida kojega je počinila NDH nad Srbima, Židovima i Romima nepobitno je utvrđen", kazao je Čavić ustvrdivši da se time ne želi umanjiti značenje drugih zločina čije su žrtve, u drugim okolnostima i vremenima, bili i pripadnici drugih naroda. Ocijenio je kako je priznanje zločina i time prekidanje začaranog kruga mržnje i osvete ključ mira u BiH.

Pozvali da se u Hrvatskoj, Srbiji i BiH odredi dan sjećanja na žrtve NDH

"Krajnje je vrijeme da kroz ovaj, ali druge parlamente izgradimo odnos prema prošlosti. U slučaju NDH to su povijesno i znanstveno dokazani zločini, iako postoje prijepori oko broja žrtava", kazao je Čavić. Dodao je kako Srbi, poput Armenaca, imaju pravo na stvaranje slike o tome što se zbivalo u prošlosti, tim prije jer je, po njegovu sudu, prava istina o zločinima u Drugom svjetskom ratu u bivšoj SFRJ ostala skrivena.

Deklaracija, kako je kazao Čavić, "ima planetarno značenje" i bit će proslijeđena parlamentima drugih država te međunarodnim organizacijama s ciljem da se zločini u NDH svugdje počnu tretirati sukladno Konvenciji UN iz 1948. godine o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Dokumentom kojega je usvojio parlament RS predloženo je, među ostalim, da se u Hrvatskoj, BiH i Srbiji odredi isti dan sjećanja na žrtve genocida u NDH, ali i da današnja Republika Hrvatska prihvati "povijesnu i svaku drugu odgovornost za genocid NDH nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata".

Predloženo je i posebno očuvanje spomen-kompleksa u Donjoj Gradini gdje je od 1941. do 1945. godine funkcionirao dio jasenovačkog logora.

U deklaraciji je navedeno i kako ona "ne predstavlja akt ugrožavanja bilo kakvog subjektiviteta današnje Republike Hrvatske", odnosno kako joj je jedini cilj upozoriti svijet da se zločin genocida ne može izbrisati iz povijesti.

 

Pročitajte više