Republikanci McCain i Guilliani pohvalno o Bushovom čelništvu, poduprli rat u Iraku

SENATOR John McCain i bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giulliani pozvali su u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu američke birače da ponovno izaberu predsjednika Georgea W. Busha, hvaleći njegovo čelništvo u borbi protiv terorizma i snažno braneći njegovu odluku da napadne Irak.

Kao jedan od glavnih govornika prve večeri Kongresa Republikanske stranke u New Yorku McCain, popularni senator iz Arizone i ratni heroj iz Vijetnamskog rata, pružio je podršku Bushovoj borbi protiv međunarodnog terorizma i ratu u Iraku koja posebno može biti značajna među neovisnim i umjerenim biračima među kojima senator uživa velik ugled.

"Naš izbor nije bio između dobroćudnog statusa quo i ratnog krvoprolića. On je bio između rata i veće prijetnje", rekao je McCain govoreći o ratu u Iraku.

"Bilo da je Saddam posjedovao ili nije strašno oružje koje je nekad imao i upotrijebio, oslobođen međunarodnog pritiska i prijetnje vojnom akcijom, on bi ga ponovno stekao", kazao je on.

Rat u Iraku jedna je od glavnih predizbornih tema američkih predsjedničkih izbora, a demokratski predsjednički kandidat John Kerry optužio je Busha da je krenuo u rat opravdavajući ga oružjem masovnog uništavanja u rukama Saddamovog režima koje nije pronađeno te da nije osigurao dovoljnu potporu saveznika niti plan za stabilizaciju Iraka nakon rata.

McCain je rekao kako je Bush osigurao pomoć saveznika.

On je naglasio kako je središnji sigurnosni problem našeg vremena osigurati da oružje masovnog uništavanja ne dođe u ruke terorista.

McCain je istaknuo kako Bush zaslužuje da ponovno bude izabran za predsjednika zbog svoje odlučne borbe protiv terorizma nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

"On je iskušan i dorastao je najvažnijem izazovu našeg vremena", rekao je McCain predstavljajući Busha kao snažnog čelnika koji može pružiti sigurnost Americi u borbi protiv terorizma.

Glavna namjera četverodnevnog Kongresa republikanske stranke je predstaviti predsjedničke izbore kao izbor između Busha kao čvrstog vođe koji jamči sigurnost i Kerryja kao njegove suprotnosti.

"Pozdravljam njegovu odlučnost da svijet učini boljim, sigurnijim i slobodnijim mjestom. On se nije pokolebao. Nije ustuknuo pred teškim odlukama. On neće uzmaknuti, a nećemo ni mi", rekao je McCain o predsjedniku Bushu.

Rudolph Giulliani, također umjereni republikanac kao i McCain, kazao je kako je u nastojanju da se uništi globalni terorizam uklanjanje Saddama Husseina bilo nužno.

Giulliani, koji se proslavio vodeći New York nakon terorističkih napada 11. rujna u kojima je uništen Svjetski trgovački centar, usmjerio se na taj dan i odlučnu Bushovu reakciju na napade i pomoć koju je pružio u obnovi i ohrabrenju New Yorka.

"U izboru predsjednika mi zapravo ne biramo Republikanca ili Demokrata, konzervativca ili liberala. Biramo vođu", rekao je Giulliani republikanskom Kongresu .

"U ovim opasnim vremenima, u kojima smo sada, Amerikanci trebaju postaviti čelništvo u središte svoje odluke", kazao je on usporedivši Busha i njegovu borbu protiv terorizma s borbom britanskog premijera Winstona Chuchilla protiv nacističke Njemačke i hladnoratovskim sporom bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana sa Sovjetskim Savezom.

"Predsjednik Bush vidi svjetski terorizam kao zlo kakvo i jest", kazao je on nazvavši Busha velikim američkim predsjednikom kojega Amerikanci sada trebaju više nego ikada.

Senator McCain je u potpunosti izbjegao bilo kakvu kritiku Kerryja koji je njegov prijatelj, ali je Giulliani dobar dio govora posvetio napadima na demokratskog predsjedničkog kandidata.

On je ustvrdio da Kerry nema tako "jasnu, preciznu i dosljednu viziju" terorizma kao Bush.

Giulliani je uspoređujući dvojicu predsjedničkih kandidata kazao kako je Bush čelnik spreman ostati pri teškim odlukama unatoč promjenama mišljenja javnosti dok Kerry pokazuje sklonost mijenjanju stajališta čak i u važnim pitanjima, navodeći kako je kao senator glasovao protiv prvog Zaljevskog rata 1991. da bi kasnije rekao da ga je zapravo podržao te 2002. glasovao za rat u Iraku a da bi potom bio protiv 87 milijardi dolara za financiranje rata i američke vojske.

Pročitajte više