Republikanci nemaju potporu za zakon o imigrantima, glasanje odgodili za sljedeći tjedan

Foto: EPA

REPUBLIKANCI ne mogu osigurati potporu u Kongresu za ključnu useljeničku reformu kojom bi se prekinulo sporno razdvajanje obitelji ilegalnih imigranata i ponovno su odgodili glasovanje planirano za petak.

Glasovanje izvorno planirano u četvrtak bilo je odgođeno jedan dan, no ponovno je odgođeno najmanje do sljedećeg tjedna.  

Sudbina stotina djece odvojenih od roditelja i dalje je nejasna

Republikanci imaju većinu u Kongresu, ali su podijeljeni u pitanju imigracije, a situaciju je zaoštrilo razdvajanje više od 2300 djece od njihovih roditelja koji su u SAD ušli bez osobnih isprava.

Sudbina stotina djece bez dokumenata odvojenih od roditelja i dalje je nejasna iako je u srijedu predsjednik Donald Trump popustio pod pritiskom kritika i potpisao izvršnu uredbu da se odvajanje djece od roditelja više neće provoditi.

Kompromisni zakonski prijedlog pokušava pomiriti tvrdo i umjereno krilo republikanaca u Predstavničkom domu, ali i dalje nije riješio najspornije pitanje - legalni ostanak tzv. sanjara, djece koju su njihovi roditelji doveli u SAD ilegalno, te pitanje njihova prava na podnošenje zahtjeva za američko državljanstvo.

Zakonski prijedlog napisan je bez dogovora s demokratima koji će ga u Senatu blokirati zato što se protive ograničenjima koja se uvode za legalne imigrante i jer je u zakon dodano financiranje Trumpova zida prema Meksiku.

Pročitajte više