Republikanci "pokušavaju vratiti rasnu segregaciju u škole"

Ilustracija: 123rf

REPUBLIKANCI u Kentuckyju optuženi su da pokušavaju vratiti rasnu segregaciju u škole nakon što je zastupnički dom usvojio kontroverzni zakon o obrazovanju, prenosi Independent.

Zakon 151 zahtijeva da školski odbori daju prednost pri upisu učenicima koji žive bliže školama. Zakon je odobren s omjerom glasova 59:37, ali još mora dobiti odobrenje Senata da bi stupio na snagu.

Zakon će prekinuti nastojanja desegregacije

Problem je u tome što bi ovaj zakon ukinuo dosadašnju praksu rasne desegregacije u školama. Naime, od 1954. godine učenici se autobusima prevoze u određene škole kako bi sve rasne skupine bile jednako zastupljene.

"Novi zakon imao bi jako loše posljedice za pripadnike manjina i siromašne učenike", rekla je Danyelle Solomon iz Centra za američki napredak, koji je specijaliziran za rasnu jednakost.

Solomon je za The Daily Beast izjavila: "Ako ovaj zakon stupi na snagu, imat ćemo segregirane škole".

"Zakon će samo ponovo povezati susjedstva i njihove škole"

U obranu zakona stao je njegov sponzor, republikanac Kevin Bratcher, koji je rekao da bi zakon samo pomogao roditeljima da šalju djecu u "škole u susjedstvu" ako to žele.

"To će obnoviti naše zajednice. Nakon 4 izgubljena desetljeća, ponovo će povezati dvije stvari koje nikada nisu trebale biti odvojene - susjedstva i njihove škole", izjavio je Bratcher za Courie Journal.

Pročitajte više