Republikanski senator u rasističkom ispadu: "Onaj Židov"

REPUBLIKANSKI kandidat za američki Senat, Kim Hendren, doveo je svoju stranku u neugodnu situaciju kad je na nedavnom skupu demokratskog senatora nazvao "onim Židovom".

Hendren je na republikanskom skupu u saveznoj državi Arkansas, u čijem Senatu sjedi, govorio o konzervativnim vrijednostima, istodobno spominjući demokratskog senatora Chucka Schumera kao "onog Židova". Priču je otkrio konzervativni bloger Jason Tolbert, koji vodi popularni blog "The Tolbert Report", a i sam Hendren je priznao medijima svoju "pogrešku".

"Nisam trebao govoriti o tome"

71-godišnji  Hendren rekao je kako je komentare o Schumeru dao spominjući neke opaske demokratskog senatora o Republikanskoj stranci. Ipak, izrazio je i žaljenje zbog spominjanja židovstva. "Nisam uopće trebao govoriti o tome. Kad sam rekao da je on Židov, nisam to rekao zato što ne volim Židove", rekao je.

"Nisam se uopće trebao baviti tim židovskim stvarima jer to skreće pažnju s pravih pitanja", dodao je Hendren, rekavši kako se nekad ne izrazi dobro pa mu riječi ispadnu krivo. Sintagma "židovske stvari" vjerojatno mu neće pomoći.

"Isprika prihvaćena"

Schumer je preko svog ureda reagirao na Hendrenovo posipanje pepelom s dvije riječi: "isprika prihvaćena".

Hendren inače pokušava dobiti odobrenje svoje stranke za kandidaturu u Senatu. Već je najavio svoju kandidaturu za 2010. protiv trenutne demokratske senatorice iz Arkansasa, Blanche Lincoln.

Komentari o Židovima mu neće pomoći pri tome. Iz ureda senatorice Lincoln cijeli su slučaj prokomentirali sa "Nažalost, ti komentari govore sami za sebe".

F.M.
Foto: arkansas.gov

Pročitajte više