Reuters: Naš novinar je imao plavi šljem i natpis "PRESS". Izraelci su ga ubili

Foto: EPA

Posada izraelskog tenka ubila je novinara Reutersa i ranila još šest reportera u Libanonu 13. listopada, pokazala je Reutersova istraga o tom incidentu koji su međunarodne organizacije za ljudska prava poput Amnesty Internationala nazvale ratnim zločinom i zatražile istragu. 

Novinari su poginuli u eksplozijama dviju granata ispaljenih iz Izraela dok su snimali sukobe na granici s Libanonom. Amnesty International je objavio da se radi o izravnom napadu na civile koji treba istražiti kao ratni zločin. Human Rights Watch je u odvojenom priopćenju rekao da su izraelski napadi bili "namjeran napad na civile i kao takvi ratni zločin".

U napadu je ubijen novinar Reutersa Issam Abdallah (37), a teško je ranjena fotoreporterka agencije France Presse Christina Assi (28). Dokaze koje je prikupio Reuters analizirala je u svojim laboratorijima u Den Haagu Nizozemska organizacija za primijenjena znanstvena istraživanja (TNO), neovisni institut koji testira i analizira oružje i streljivo za klijente poput nizozemskog ministarstva obrane.

"Traži od Izraela da kazni odgovorne"

Reuters je s rezultatima istrage upoznao izraelsku vojsku čiji je glasnogovornik, poručnik Richard Hecht, odgovorio: "Mi ne napadamo novinare." U skupini novinara u selu Alma al-Šab i oko njega toga dana bili su reporteri AFP-a, Al Jazeere i Reutersa i svi su nosili plave šljemove i pancirke na kojima je velikim bijelim slovima pisalo "PRESS" (novinari). 

"Dokazi koje imamo i koje smo danas objavili pokazuju da je posada izraelskog tenka ubila našeg kolegu Issama Abdallaha. Tražimo od Izraela da objasni kako se to moglo dogoditi i da kazni odgovorne", rekla je glavna urednica Reutersa Alessandra Galloni.

AFP je objavio da Reutersovi dokazi potvrđuju njegovu analizu incidenta. "Napad na skupinu novinara koji su kao takvi bili jasno označeni neobjašnjivi su i neprihvatljivi", rekao je urednik vanjske politike AFP-a Phil Chetwynd.

Al Jazeerin direktor međunarodnih komunikacija Ihtisham Hibatullah je izjavio: "Reutersova istraga napada 13. listopada potvrđuje izraelski obrazac namjernog ciljanja novinara kako bi se ušutkali oni koji prenose vijesti." Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje napade na novinare koji uživaju jednak stupanj zaštite kao civili i ne mogu se smatrati vojnim ciljevima.
 

Pročitajte više