Reuters: Iran šalje Rusiji stotine balističkih projektila

Ilustracija: EPA

Iran je Rusiji poslao veliki broj snažnih balističkih projektila, reklo je Reutersu šest izvora, produbljujući vojnu suradnju između dviju zemalja pod sankcijama SAD-a.

Opskrba s oko 400 projektila uključuje mnoge balističke rakete kratkog dometa klase Fateh-110, poput Zolfaghara, rekla su tri iranska izvora. Ova cestovna mobilna raketa sposobna je pogoditi ciljeve na udaljenosti između 300 i 700 km, kažu stručnjaci.

Iransko ministarstvo obrane i Revolucionarna garda, elitne snage koje nadziru iranski program balističkih projektila, odbili su komentirati. Rusko ministarstvo obrane također nije dalo komentar.

"Bile su najmanje četiri isporuke i bit će ih još idućih tjedana"

Isporuke su počele početkom siječnja nakon što je dogovor finaliziran na sastancima krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i sigurnosnih dužnosnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, rekao je jedan od iranskih izvora.

Iranski vojni dužnosnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti informacija, rekao je da su bile najmanje četiri isporuke projektila i da će ih biti još sljedećih tjedana.

Iranski dužnosnik: Dopušteno nam je izvoziti oružje u bilo koju zemlju koju želimo

Drugi visoki iranski dužnosnik rekao je da su neki od projektila poslani u Rusiju brodom preko Kaspijskog jezera, dok su drugi prevezeni zrakoplovom.

"Bit će još isporuka. Nema razloga da to skrivamo. Dopušteno nam je izvoziti oružje u bilo koju zemlju koju želimo", rekao je drugi iranski dužnosnik.

Ograničenja Vijeća sigurnosti UN-a na iranski izvoz nekih projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u listopadu. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Europska unija zadržale su sankcije na iranski program balističkih projektila zbog zabrinutosti oko izvoza oružja njegovim saveznicima na Bliskom istoku i Rusiji.

Pročitajte više