Državna revizija nakon tekstova Index Istraga potvrdila velike nepravilnosti u Hanfi

Foto: Fah/Državna Revizija

DRŽAVNA revizija obavila je nadzor rada Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), a u dijelu izvješća od ukupno 39 stranica potvrdila je napise Index Istraga, kada smo u lipnju otkrili da je čak 89 zaposlenika Hanfe nezakonito trgovalo vrijednosnicama. Iz nalaza Revizije razvidno je da državni regulator nije u stanju nadgledati ni vlastite zaposlenike. 

>> Otkrivamo veliku aferu u Hanfi: 89 zaposlenih nezakonito trgovalo vrijednosnicama

>>Index Istrage: Hanfa izmislila opravdanja za nelegalno trgovanje svojih zaposlenika

Revizija je utvrdila da Hanfa nije unutarnjim aktima predvidjela postupanje u slučajevima kada zaposlenik ne podnese obavijest o trgovini vrijednosnicama te nije provodila provjere vezane za stjecanja ili otpuštanja financijskih instrumenta svih zaposlenika Agencije i drugih osoba navedenih Zakonom o tržištu kapitala. 

HDZ se trudio zataškati aferu u Hanfi

Nalaz Revizije objavljen je tri mjeseca nakon članka na Index istragama, kada smo dokazali da je čak 89 zaposlenika Hanfe trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala. Od tog broja, pet zaposlenika, koji su i dalje u radnom odnosu u Hanfi, trgovalo je vrijednosnim papirima koji se smatraju subjektom nadzora, odnosno nisu smjeli trgovati tim vrijednosnim papirima.

Tada smo pisali da je riječ o ogromnoj aferi državnog regulatora koji je zadužen za vrijednosne papire i financijska tržišta te određuje je li bilo nedozvoljenog trgovanja vrijednosnicama, sukoba interesa, trgovanja povlaštenim informacijama ili općenito kršenja Zakona o tržištu kapitala. Revizija je tome sada dala za pravo. 

Naglasimo kako se HDZ od početka trudio zataškati ovu aferu u Hanfi, ne pridajući joj pažnju. Nakon što smo objavili članak o Hanfi, zatražili smo reakciju HDZ-ovke Grozdane Perić koja predsjeda saborskim Odborom za financije i državni proračun, no ona se tada odbila očitovati. No, krenimo redom. 

Nisu prijavljivali da ih ne bi ispitivali za sukob interesa

U lipnju ove godine objavili smo da su zaposlenici Hanfe koji su zaduženi za provjeru svojih kolega u tom državnom regulatoru i sami radili protuzakonito. Hanfi smo dali dio imena zaposlenika s vrha te institucije, za koje smo utvrdili da su trgovali protuzakonito, te smo uz imena naveli i vrijednosne papire kojima su trgovali, kao i radi li se o trgovini zaposlenika ili članova njihovih kućanstava.  

Naime, prema Zakonu, jasno je definirano da zaposlenici Hanfe moraju prijaviti trgovanje vrijednosnim papirima te nikako ne smiju trgovati vrijednosnim papirima tvrtki koje nadziru i povezanih tvrtki, kako bi se isključio kazneni progon za sukob interesa i trgovanje povlaštenim informacijama. Nakon što zaposlenik prijavi transakciju, Upravno vijeće Hanfe mora za svaku pojedinačnu transakciju utvrditi radi li se o sukobu interesa.

Koliko je bilo sukoba interesa ne znamo i ne možemo znati jer su zaposlenici Hanfe u pravilu prijavljivali tek svaku drugu transakciju. Naglasimo kako zaposlenike od neprijavljivanja transakcije nije sprečavala ni činjenica da se to smatra teškom povredom koja završava otkazom.

Nalaz državne revizije poguban za državnog regulatora 

Isto tako, nedopuštena, odnosno neprijavljena transakcija zaposlenika Hanfe zbog sumnje u povlašteno trgovanje postaje predmet interesa DORH-a jer se radi o državnom regulatoru i nadzornom tijelu za vrijednosne papire.

Naime, bilo je jasno da Hanfa, koja je u to vrijeme radila nadzor zaposlenika Hrvatske narodne banke koji su trgovali dionicama banaka, zapravo radi isto. Odnosno, trgovali su dionicama koje su bile subjekt njihova nadzora te se pokazalo da je u Hanfi kaos jer nisu u stanju kontrolirati sebe, a kamoli druge institucije. 

"Agencija nije unutarnjim aktima predvidjela postupanje u slučajevima kada zaposlenik ne podnese obavijest te nije provodila provjere vezane za stjecanja ili otpuštanja
financijskih instrumenta od strane svih zaposlenika Agencije i drugih osoba navedenih Zakonom o tržištu kapitala", stoji u nalazu Državne revizije koji je dovršen tri mjeseca nakon članka na Indexu. 

Revizija dala nalog Hanfi

Državni ured za reviziju preporučio je Hanfi da propiše novi akt kako bi postupala u slučajevima kada zaposlenik ne podnese obavijest Agenciji o stjecanju ili otpuštanju financijskih instrumenata ili u slučaju postojanja sukoba interesa, kao i o stjecanju ili otpuštanju financijskih instrumenata osoba određenih odredbama Zakona o tržištu kapitala te obavljala povremenu kontrolu stjecanja ili otpuštanja financijskih instrumenata svih zaposlenika i osoba određenih odredbama Zakona o tržištu kapitala te sukoba interesa u odnosu na dužnosti i zadaće koje obavljaju u Agenciji.    

"Preporučuje se nadalje provoditi edukaciju zaposlenika u vezi s propisima i unutarnjim aktima koji uređuju stjecanje ili otpuštanje financijskih instrumenata te sukob interesa u odnosu na dužnosti i zadaće koje obavljaju u Agenciji", stoji u nalazu Državne revizije. 

Naglasimo kako se Hanfa očitovala o nalazu Državne revizije tako da su im rekli kako su tijekom 2022. godine obavili cjelovitu kontrolu stjecanja i otpuštanja financijskih
instrumenata svih postojećih zaposlenika Agencije, članova njihovih kućanstava te bivših zaposlenika Agencije od 2008. do 2022. godine. 

Bitno je naglasiti kako Hanfa to nije napravila samoinicijativno, već je riječ o odgovoru na upit Index jer smo poslali listu zaposlenika koji su se ogriješili o zakone, i to od 2008. do 2022.

Žigman tvrdio da afera HNB nije moguća u Hanfi

"Provedenom kontrolom neprijavljenih transakcija stjecanja i otpuštanja financijskih instrumenata nije utvrđeno da je bilo korištenja povlaštenih informacija pri stjecanju i otpuštanju financijskih instrumenata zaposlenika, kao ni postojanja sukoba interesa u odnosu na dužnosti i zadaće koje zaposlenici obavljaju, odnosno obavljali su u trenutku
provođenja neprijavljenih transakcija stjecanja i otpuštanja financijskih instrumenata", stoji u odgovoru Hanfe na nalaz Revizije. 

No, kako je vidljivo iz dokumenta, Revizija je ostala pri svom nalazu. Podsjetimo da je u nizu medijskih istupa predsjednik Uprave Hanfe Ante Žigman naglašavao kako afera HNB nije moguća u Hanfi. 

Žigman je naglašavao da je u toj instituciji zaposlenicima zabranjeno trgovanje dionicama društava koja nadziru još od 2005. te da se zabrana odnosi i na povezana društva. Tada je isticao kako je riječ o rigoroznom zakonu koji podrazumijeva prijavu svih transakcija vrijednosnim papirima.

Regulatori bez regulatorne higijene

"Ja mogu samo reći za Hanfu da je zabranjeno posjedovanje dionica i udjela Upravi i svim zaposlenicima, a taksativno su navedena društva koja Hanfa nadzire i s njima povezane osobe. Dakle, ne želim reklamirati nikoga, recimo Croatia osiguranje i povezane osobe u smislu tvrtki koje su povezane s njima. U tom kontekstu postoji vrlo jasan okvir u kojem se djelatnici Hanfe i Uprava moraju kretati", govorio je Žigman. Tada je kolege u HNB-u, gdje su zaposlenici bez nadzora trgovali vrijednosnim papirima, upozorio na tzv. regulatornu higijenu.  

"To je pitanje regulatorne higijene. Ja samo mogu reći da je to u Hanfi strogo zabranjeno", govorio je Žigman o aferi HNB.

Nakon što smo u siječnju ove godine otkrili da je osoba koju je Hanfa zadužila za provjeru kolega u HNB-u radila gotovo istu stvar, odlučili smo provjeriti "regulatornu higijenu" u Hanfi. Otkrili smo kako je afera Hanfa veća i od afere HNB, a sada je to utvrdila i Državna revizija. 

Nalaz Državne revizije za Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga by Ilko Ćimić on Scribd

 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Pročitajte više