Rezultati sezone petardi: Maloljetniku amputirana šaka, drugi ostao bez oka

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Iz policije su objavili rezultate operativne akcije "Mir i dobro", koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi tradicionalno već 30 godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Riječ je o razdoblju kada dolazi do povećanog korištenja, ali i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava. 

Akcija se provodila od 11. prosinca do 7. siječnja. U navedenom su razdoblju sve policijske uprave diljem Hrvatske provodile niz preventivnih aktivnosti. Građane se pozivalo na suzdržavanje od uporabe pirotehnike, ali i upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava. 

Time se željelo utjecati na smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Tijekom provođenja akcije, prilikom uporabe pirotehničkih sredstava nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su tri osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše.

Policija zaplijenila hrpu oružja i pirotehnike

Među teško ozlijeđenim osobama nalazi se dijete mlađe od 14 godina s područja Osijeka, maloljetna osoba mlađa od 18 godina s područja Čakovca i jedna punoljetna osoba s područja Vinkovaca. Djetetu je amputirana šaka, maloljetna osoba je ostala bez oka, dok je punoljetna osoba zadobila prostrijelnu ranu. 

Među lakše ozlijeđenim osobama nalazi se sedmero djece mlađe od 14 godina, troje maloljetnika mlađih od 18 godina i 6 punoljetnih osoba. U navedenom razdoblju policijski službenici izuzeli su: 69 komada oružja, 7178 komada streljiva, 1.27 kilograma eksploziva, 17 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i 5695 komada pirotehničke galanterije.

Također su zabilježena: dva propucavanja stanova, dva propucavanja kuća, osam propucavanja automobila i tri slučaja propucavanja drugih objekata. Evidentirano je 26 prekršaja i 18 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.
 

Pročitajte više