RH po smrtnosti novorođenčadi na razini razvijenog svijeta

U HRVATSKOJ je stopa smrtnosti novorođenčadi na razini razvijenog svijeta, navodi se u utorak u izvješću američke organizacije "Save the Children".

Hrvatska sa stopom smrtnosti novorođenčadi od šest promila i drugim pokazateljima blagostanja djece zauzima 20. mjesto među 167 zemalja, navodi se u izvješću.

Za usporedbu, posljednja mjesta među 33 zemlje, posebno izdvojene u kategoriju industrijaliziranog svijeta, zauzimaju Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Sjedinjene Države kojima umire petero od tisuću novorođenčadi. Posljednja među njima je Latvija koja, kao i Hrvatska, ima smrtnost od šestero na tisuću novorođene djece.

Japan ima najnižu stopu smrtnosti novorođenčadi na svijetu od 1,8 promila, dok je u Liberiji ona najviša i iznosi 65,2 promila. Slovenija je među bolje rangiranim zemljama sa stopom smrtnosti od tri promila, zajedno s nekoliko drugih zemalja poput Njemačke i Švedske.

Odmah iza najboljeg Japana su Češka, Finska, Island i Norveška sa stopom od dva promila. Godišnje izvješće "Stanje majki u svijetu" također pokazuje kako u Hrvatskoj u sto posto slučajeva pri porodima pomaže stručno osoblje, što je bitno za nisku stopu smrtnosti novorođenčadi i zdravlje majki.

Indeks o blagostanju djece, prema kojem je "Save the Children" rangirala zemlje, također navodi da je obuhvaćenost djece osnovnim obrazovanjem u Hrvatskoj 97 posto te da samo jedan posto hrvatske djece, mlađe od pet godina, pati od nedovoljne tjelesne težine.

Pročitajte više