RH potpisala suglasnost za regionalno tržište el. energijom

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula potpisao je u utorak u Bruxellesu Pismo suglasnosti o regionalnom tržištu električnom energijom u jugoistočnoj Europi.

Riječ je o dokumentu koji je usuglašen pod okriljem Pakta o stabilnosti s ciljem uspostave regionalnog tržišta električnom energijom u jugoistočnoj Europi i njegovim integriranjem u tržište EU.

Dokument je potpisan u hrvatskoj Misiji pri EU u Bruxellesu u nazočnosti predstavnika Europske komisije i Pakta o stabilnosti.

Još u studenome prošle godine u Ateni ministri energetike 9 zemalja jugoistočne Europe suglasili su se oko uspostave regionalnog tržišta električnom energijom i njegovom integracijom u unutarnje tržište EU. Pismo suglasnosti tada su potpisale Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, SR Jugoslavija, Makedonija, Rumunjska i Turska, dok je Hrvatska najavila da će ga potpisati naknadno.

Hrvatska Vlada je na svojoj sjednici 20. veljače donijela odluku da se potpiše Pismo suglasnosti.

´Nakon što smo analizirali što bi bio hrvatski interes kao zemlje koja ovoga trenutka prilagođava svoj energetski sustav i kako bi se to odrazilo na liberalizaciju domaćeg elektroenergetskog sustava, odlučili smo pristupiti ovome Projektu´, rekao je ministar Picula nakon potpisivanja.

´Ovaj potpis ima i političko značenje, a to je da Hrvatska pokaže da u svom regionalnom okruženju vidi šansu za vlastitu gospodarsku promociju čime se otklanjaju i zadnje sumnje kako se Zagreb, predajući molbu za članstvo u EU, želio odsjeći od svoga jugoistočnog susjedstva´, dodao je Picula.

Potpisnici Pisma suglasnosti obvezuju se da će otvoriti svoja nacionalna tržišta električnom energijom do 2005. godine.

Pročitajte više