Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo

Foto: Morski.hr

RIBAR Marin Ivić u četvrtak je s dna mora povukao eksplozivno sredstvo, za koje se ispostavilo da se radi o neeksplodiranom torpedu iz Domovinskog rata. "Izvukli smo ga s 57 metara dubine, na udaljenosti tri nautičke milje od Splita, prema Splitskim vratima", rekao je Ivić za Morski.hr.  

"Kad smo je ubacili u brod, javili smo policiji i doveli napravu do Splita. Imala je 250-300 kilograma eksploziva s upaljačem. U splitskoj luci su došli pirotehničari i na brodu izvadili upaljač i tako je deaktivirali, a sve je trajalo oko uru vrimena. Rekli su mi da to nije bilo nimalo bezazleno. Dok su oni to radili, mi smo se morali maknuti s broda. Kako su mi ispričali, najvjerojatnije se radi o torpedu kojim su naši gađali razarač Split", ispričao je Ivić.

Deaktivacija je obavljena u splitskoj luci, a policija je poslala objavu tek nakon upita Morskog. "Policijski službenici Postaje pomorske policije su dana 16.03.2023.g., oko 19,15 sati zaprimili dojavu kapetana koćarice kako je tijekom ribarenja u Bračkom kanalu u mreži uočio neeksplodirano eksplozivno sredstvo kojim je doplovio na vanjski vez luke Split gdje su odmah po primljenoj dojavi policijski službenici osigurali navedeno područje i pripremili za prihvat ribarice", rekli su iz policije.

"Koćarici su pristupili policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Split - pirotehničari koji su utvrdili kako se radi o glavi torpeda nakon čega su već oko 22.00 sata s glave torpeda koji su isto neutralizirali na način da su uklonili upaljače i torpedo prevezli u prostor za skladištenje do uništenja. Pretpostavka je obzirom na vrstu i izgled sredstva da je u moru zaostalo iz vremena Domovinskog rata", dodali su.

Pročitajte više