Ribičič ne želi komentirati kaznenu prijavu za genocid

NEKADAŠNJI istaknuti slovenski političar Mitja Ribičič (86) izjavio je u četvrtak da po savjetu svog odvjetnika neće komentirati kaznenu prijavu za genocid koju je protiv njega uložila skupina kriminalista koja se bavi istraživanjem zločina počinjenih neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

On je u telefonskom razgovoru za slovensku televiziju rekao da neće komentirati ni "krunski dokaz", registar zatvorenika slovenske OZNA-e koji ga po tvrdnjama istražitelja povezuje sa masovnim usmrćenjima bez sudske presude.

"Prema savjetu odvjetnika neću komentirati kaznenu prijavu ni spomenuti dokaz jer ih nisam vidio", rekao je Ribičič, dodajući da se spomenutog popisa zatvorenika iz 1945. godine ne može sjećati i da su zatvorski registri "normalna stvar".

Ribičič je dodao da je o navodima protiv sebe obaviješten preko televizije i dnevnih novina.

U svibnju i lipnju 1945. godine Ribičič je bio pomoćnik načelnika slovenske OZNA-e (Organizacije za zaštitu naroda), tajne jugoslavenske policije koja je kasnije promijenila naziv u UDBA, a prema mnogim svjedočenjima nakon završetka ratnih sukoba 1945. pripremala je masovna uhićenja i likvidacije vojnika i civila partizanima suprotstavljene strane.

Egzekucije je u suradnji s OZNA-on neposredno izvršavao KNOJ (Korpus narodne obrane Jugoslavije).

Dokument otkriven prije dva mjeseca u slovenskom državnom arhivu sadrži popis 12-ak tisuća ljudi zatvorenih u Sloveniji neposredno nakon rata, a uz polovicu imena na listi je bilješka "glasom druga majora Mitje".

Dio osoba sa spomenutog popisa je pušten, za dijelom je izgubljen trag, a za najmanje 243 osobe utvrđeno je da su ubijene bez sudske presude. Broj osoba iz spomenutog registra sugerira da bi se moglo raditi o slovenskim domobranima vraćenim nakon rata iz logora Vektring u Austriji. Obično se navodi da je nakon rata u Kočevskom rogu usmrćeno najmanje desetak tisuća slovenskih domobrana.

Nekadašnji član slovenske OZNA-e Albert Svetina, koji je 1948. pobjegao iz Jugoslavije i danas živi u Mađarskoj, rekao je u razgovoru za slovensku televiziju da je spreman svjedočiti protiv Ribičiča.

"On je glavni krivac, on je sastavljao spiskove koga je potrebno likvidirati", rekao je Svetina za slovensku televiziju. Svetina je rekao da je to u vrijeme kad je radio za slovensku OZNA-u doznao od svoje tadašnje žene koja je radila sa Ribičičem.

Slovensko državno odvjetništvo zanijekalo je u četvrtak da u slučaju Ribičič nije moguće suditi za genocid budući da je taj zločin definiran tek kasnije, pa je prijava za genocid bespredmetna. Kako je pojašnjeno, bivša Jugoslavija ratificirala je sporazum iz Londona koji je bio podloga za osnivanje Nuernbeškog suda, koji je također sudio "retroaktivno" za zločine genocida, a putem slijedništva takvo je pravno stajalište u svoj pravni sustav unijela i Slovenija.

Slovenski premijer Janez Janša odbio je komentirati prijavu protiv Ribičiča koja bi mogla imati i šire političke implikacije. "Očekujem da će nadležni organi djelovati po ustavu i zakonu", rekao je Janša za slovensku televiziju u četvrtak.


Pročitajte više