RIJEČKA FILHARMONIJA SIMFONIJSKIM KONCERTOM OTVARA "ZAJČEVE DANE"

Riječka filharmonija, pod ravnanjem Davida de Villiersa, uz solistički nastup uglednog violinista Giovannija Angelerija, simfonijskim će koncertom 7. studenoga otvoriti ovogodišnju glazbenoscensku manifestaciju "Zajčevi dani" u Rijeci.

Na programu koncerta, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo, bit će "Suite fantastica" riječkog autora Milutina Polića, "Prvi koncert za violinu i orkestar u d-duru" Nicola Paganinija i "Treća simfonija u a-duru 'Škotska'" Felixa Mendelssohna. Koncertni majstor bit će Danijela Maras Mendiković.

Umjetnička ravnateljica Riječke filharmonije Nada Matošević istaknula je da je odabrani program namijenjen širokoj publici. Polićeva "Suite fantastica" izvest će se po prvi put u Rijeci. Milutin Polić, brat Janka Kamova, umro je u 25. godini, a ovo je jedno od njegovih rijetkih djela.

David de Villiers nakon prve današnje probe s orkestrom izrazio je zadovoljstvo njegovom pripremljenošću.

De Villiers je rođen u Južnoafričkoj Republici. Dirigirao je brojnim orkestrima u svijetu, snimio nekoliko CD-a, a između 1991. i 1997. godine bio je umjetnički ravnatelj Simfonijskog orkestra i Opere u njemačkom Giessenu. Od 1998. radi kao profesor na klasi orkestralnog dirigiranja na visokoj glazbenoj školi u Essenu. Ove je godine postao šef-dirigent Simfonijskog orkestra slovenskog RTV-a.

Giovanni Angeleri rođen je u Italiji, a karijeru je započeo vrlo mlad. Pobjeđivao je na glazbenim natjecanjima Kreisler u Beču, UNISA-e u Pretoriji i Vaclav Huml u Zagrebu. Najznačajnija nagrada u njegovoj karijeri prvo je mjesto na Premio Paganini u Genovi 1997. godine. Nakon toga dobiva pozive za brojna gostovanja u svijetu.

(Hina) dsil dd

Pročitajte više