Riječka HDZ-ovka: Grad treba ulagati u gradnju novih dječjih vrtića

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki HDZ zalaže se za izjednačavanje položaja roditelja djece upisane u gradske dječje vrtiće i vrtiće drugih osnivača povećanjem udjela sufinanciranja Grada Rijeke u cijeni usluge vrtića kojima nije osnivač, istaknuto je na konferenciji za novinstvo.

HDZ-ov gradski vijećnik Josip Ostrogović naveo da je, prema posljednjim podacima, u dječje vrtiće, pretežno jasličkog uzrasta, ostalo neupisano više od 260 djece.

"Roditelji djece koja su prinuđena biti u vrtićima drugih osnivača plaćaju mjesečno 130 eura"

Prosječna ekonomska cijena mjesečne usluge dječjih vrtića drugih osnivača je 380 eura, Grad Rijeka je dosad subvencionirao 225 eura, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća je taj iznos povećan za 25 eura.

"Tako roditelji djece koja su prinuđena biti u vrtićima drugih osnivača, zbog nedostatka kapaciteta gradskih vrtića, plaćaju mjesečno 130 eura, što je znatno više od 48 do 70 eura, koliko plaćaju roditelji za gradske vrtiće", istaknuo je Ostrogović.

Naglasio je da je na toj sjednici HDZ amandmanom predlagao da se umjesto 25 visina gradskog subvencioniranja poveća za 50 eura, ali je većina u vijeću to odbila.

"Riječki SDP i gradonačelnik time čine roditelje i djecu koja polaze vrtiće drugih osnivača građanima drugog reda", naveo je.

HDZ-ovka: Grad treba ulagati u gradnju novih dječjih vrtića

"Grad treba ulagati u gradnju novih dječjih vrtića umjesto poduzimanja vatrogasnih mjera koja ne donose dugoročne rezultate", istaknula je HDZ-ova gradska vijećnica Štefica Jagić Rađa.

"Prolazi treća godina ovog mandata gradske vlasti, a u tom razdoblju nije položen nijedan temeljni kamen za gradnju novih vrtića", rekla je. U sljedećih godinu dana mora se izgraditi barem jedan novi vrtić, umjesto ulaganja u brod Galeb i prodavanja gradske imovine, naglasila je.

Podsjetila je da je posljednji novi dječji vrtić u Rijeci izgrađen i dovršen 2018. Tad se najavljivao nastavak gradnje drugih objekata, ali od toga nije bilo ništa, rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.