Riječka petokraka uzrujala Hasanbegovića i savjetnika ministra Horvata

Foto: Grad Rijeka/Nemanja Cvijanović

UMJETNIČKA instalacija Spomenik crvenoj zvijezdi – Samoobrambeni spomenik koji bi se u svibnju trebao postaviti na neboder uz riječki Korzo, potresla je hrvatske desničare.

Riječ je o bijeloj zvijezdi s 2800 crvenih staklenih krhotina koje simboliziraju poginule u oslobađanju Rijeke od fašizma. Bitka za Rijeku, iznimno utvrđenu u to vrijeme jer je branila odstupnicu njemačkim snagama, bila je jedna od najkrvavijih operacija na koncu Drugog svjetskog rata i u njoj su za oslobođenje grada ginuli uglavnom Dalmatinci. Zvijezda bi se trebala postaviti u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture koja u Rijeci nosi moto Luka različitosti.

Hasanbegović posebno naglasio ime umjetnika - Nemanje Cvijanovića 

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović na aktualnom je prijepodnevu upitao ministricu Ninu Obuljen Koržinek hoće li dopustiti postavljanje zvijezde na riječki neboder.
"Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru, arhitektonskom djelu koje je reprezentativni primjer arhitektonskog modernizma svojstvenog epohi fašizma", rekao je Hasanbegović posebno naglašavajući da se umjetnik koji je zamislio zvijezdu zove Nemanja Cvijanović.

Ministrica kulture: "Neće o umjetnosti odlučivati komesari"

"Odlučili smo da živimo u zemlji koja će biti demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike te da o tome što rade umjetnici neće odlučivati ministar ili neki komesar", odgovorila mu je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Smeta i savjetniku ministra Horvata

Zvijezda i ime umjetnika Nemanje Cvijanovića zasmetali su i Antu Gugu, posebnog savjetnika za krizno komuniciranje ministra gospodarstva Darka Horvata. On je na svom Facebook profilu objavio status o tome.

"Došo Nemanja u Rijeku da nam prodaje ideologiju propalog okupatorskog režima. Nažalost, to se čini u sklopu programa Rijeka – europska prijestolnica kulture", napisao je Gugo na Facebooku, a jedan komentator pod njegovim statusom je zaprijetio da će zvijezdu srušiti zoljom. Je li Gugin stav o umjetničkim instalacijama i stav ministra Darka Horvata upitali smo Ministarstvo gospodarstva.

 

"Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ne prati privatne profile na društvenim mrežama zaposlenika i suradnika. Svaki komentar na istima, osobni je i privatni stav pojedinaca te se ni na koji način ne može smatrati službenim stavom Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta ni ministra osobno", odgovorili su nam iz Ministarstva gospodarstva.

Inače, Nemanja Cvijanović rođen je u Rijeci 1972. godine i u njoj živi i stvara. 

Pročitajte više