Riječka tvrtka računalnom prevarom oštećena za 180 tisuća eura

Ilustracija: Shutterstock

TVRTKA iz Rijeke u računalnoj prevari oštećena je za više od 180 tisuća eura, izvijestila je danas primorsko-goranska policija i upozorila građane i poduzetnike da provjeravaju adrese pošiljatelja elektroničke pošte i ne šalju im osobne ili bankovne podatke svojih tvrtki. 

Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćili su da je djelatnica oštećene riječke tvrtke zaprimila e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te joj je dostavljena poveznica putem koje to može učiniti. Nakon što je ažurirala aplikaciju, telefonski ju je kontaktirala nepoznata žena predstavivši se kao djelatnica banke te ju je uputila kako će ažurirati i podatke internet bankarstva.

Djelatnica tvrtke je kasnije obaviještena iz banke da je s bankovnog računa tvrtke obavljena transakcija više od 180 tisuća eura te je shvatila da je prevarena.

Policija apelira

Kako ne biste postali žrtva takvog i sličnog kaznenog djela, policija savjetuje građanima i poduzetnicima da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebice da na njihove zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija te se u slučaju primanja sumnjive elektronske pošte, putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah osobno obratite djelatnicima svoje banke, ističu iz policije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više