Riječki studenti poručuju Primorcu: Ovo je naš trenutak povijesne sadašnjosti!

RIJEČKI studenti na jučerašnjem su plenumu izglasali nastavak blokade Filozofskog fakulteta, te poručuju kako umjesto nastave na Fakultetu nastavljaju održavati studentski program. "Programi se odvijaju u civiliziranom i nadasve intelektualnom okruženju, i svako isticanje delinkventnosti je pokušaj diskreditiranja blokade i prosvjeda", poručuju studenti riječkog Filozofskog fakulteta u priopćenju koje zaključuju parolom: "Ovo je naš trenutak povijesne sadašnjosti!"

"Ponovo ističemo kako je naš cilj besplatno obrazovanje za studente koji zadovolje kriterije izvrsnosti, a ne besplatno obrazovanje per se, niti tražimo povrat već uplaćenih školarina. Nažalost politička demagogija se konstantno osvrće na potonji stav i odgovornost prebacuje Sveučilištima. Izjave ministra Primorca kako će se problem sam od sebe riješiti pokazuju nespremnost, nezrelost i nezainteresiranost odgovornih osoba", priopćila je Nezavisna studentska inicijativa iz Rijeke.

Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci dogodio se jučer manji incident, kad su dvije članice Inicijative izbačene iz prostorija fakulteta od, kako kažu studenti, strane "jedne osobe administrativno-tehničkog osoblja". Nezavisna studentska inicijativa poručuje kako je takav način uklanjanja osoba koje ni na koji način ne ometaju rad Fakulteta, niti krše zakon, sasvim neprimjeren, s obzirom da su studentice samo organizirale potpisivanje peticije. "Iako Dekan Ekonomskog fakulteta demantira incidente, naglasili bi kako smo odmah po dojavi o incidentu pokušali uspostavit kontakt sa njim preko dekana Filozofskog fakulteta, ali nismo dobili nikakav odgovor. Taj čin smatramo potpuno neprikladnim jer naša namjera nije isprazno i neargumentirano raspravljati preko medija, već uspostavljanje konstruktivnog dijaloga, koji se ne može uspostaviti ignoriranjem poziva", kažu riječki studenti koji su također naglasili kako iza njih ne stoji nikakva politička opcija.

P.V.
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Pročitajte više