Rijeka: branitelji postavili ploču s novim nazivom ulice

Članovi Saveza udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata ZNG91 postavili su danas na zgradu u središtu Rijeke ploču s natpisom "Prolaz hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke" te time simbolično preimenovali ulicu i, kako naglašavaju, iskazali građanski neposluh.

Po riječima predsjednika Saveza Ratka Bubnja, ploča je postavljena ispred prolaza u blizini parkirališta kod bivše tvorice Rikarda Benčića, a do sada taj prolaz nije imao naziva. Bubanj ističe da se istinske vrijednosti Domovinskog rata zaboravljaju, a da se u javnosti o Domovinskom ratu govori uglavnom negativno.

Savez je u listopadu 2002. riječkoj gradskoj upravi uputio prijedloge za imenovanje trgova ili ulica nazivima ratnih postrojba Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, ali, iako su iz gradske uprave obećali, to nije učinjeno, ističe Bubanj.

Stoga je radi ubrzanja postupka imenovanja trgova i ulica nazivima ratnih postrojba, ploča s nazivom postavljena izvan uobičajene procedure, kaže Bubanj.

U Savezu udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata ZNG-91 očekuju da gradska uprava legalizira postavljenu ploču i novi naziv ulice te da po jedan trg ili ulicu nazove po 111. brigadi ZNG-a i 128. brigadi HV-a.

Gradu Otočcu upućen je prijedlog da po jedan trg ili ulicu nazove po 11. i 133. brigadi HV-a.

(Hina) xhšup yvkn

Pročitajte više