RIJEKA: Kardinal bozanić predvodio PROCESIJu I MISu

Svečanom procesijom i koncelebriranom misom, koju je na Trgu Republike Hrvatske u središte Rijeke predvodio nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) kardinal Josip Bozanić, večeras je proslavljen blagdan sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije te 1700. obljetnica mučeništva toga kršćanskog sveca.

U procesiji od katedrale sv. Vida do Trga Republike Hrvatske osim kardinala Josipa Bozanića sudjelovali su nadbiskup riječki Ivan Devčić, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i susjednih država, svećenici, redovnici i redovnice, predstavnici grada Rijeke, vojske, policije i ostali vjernici.

Nadbiskup Devčić naglasio je da je to prvi posjet kardinala Bozanića Rijeci od kada je imenovan u kardinalski zbor.

Kardinal Josip Bozanić je u propovijedi u euharistijskom slavlju podsjetio na mučeništvo sv. Vida koji je ubijen kao mladić godine 304., jer se nije htio odreći vjere za vladavine rimskog cara Dioklecijana, koji je progonio kršćane.

Naglasio je da se "niz mučenika nastavlja do mučenika u doba komunističke vladavine", posebno podsjetivši na mučeništvo zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je progonio jugokomunistički režim nakon 2. svjetskog rata.

Kardinal Bozanić je, govoreći o problemima suvremenog čovjeka, istaknuo kako današnji čovjek strahuje od budućnosti, no da se protiv toga može boriti jedino vjerom u Isusa Krista.

Istaknuo je da su najbolji pokazatelji takve vjere mučenici poput sv. Vida.

Kardinal Bozanić ocijenio je zabrinjavajućim pad nataliteta u Hrvatskoj te sve teže donošenje ključnih odluka kao što je sklapanje braka. Među teškoćama suvremenog društva istaknuo je osjećaj osamljenosti, bijeg od odgovornosti, ovisnost o drogama, umnažanje podjela i sukoba i česte obiteljske krize.

Naglasio je da je to posljedica pokušaja da čovjek živi bez Boga.

Istaknuo je također da mlade ljude treba odgajati tako da im se prenosi poštovanje prema svemu što je ljudsko, te razvijati u mladih duhovne vrijednosti - kako bi odoljeli zavođenju koje nudi dvojbene vrijednosti. Jer, kazao je kardinal Bozanić, "odgojitelje danas često zamjenjuje ulica, a sve češće i trgovci koji ih iskorištavaju".

(Hina) xdsil ysp

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.