RIJEKA: MEDIJSKA RADIONICA O KONKURENTNOSTI

Medijska radionica za novinare o konkurentnosti, pod nazivom "Strateško povezivanje/izgradnja partnerstva", održava se danas u Rijeci, a na njoj sudjeluju 20ak novinara iz nacionalnih i regionalnih medija te predstavnici Vlade, poslovnog sektora i Poslovnog vijeća za konkurentnost.

Organizatori su Hrvatska inicijativa za konkurentnost i agencija World Learning uz posredovanje USAID-a.

Kevin Murphy, predsjednik J. E. Austin Associates, nositelja projekta Hrvatske inicijative za konkurentnost, uvodno je govorio o dosadašnjem radu Inicijative.

Posebno je naglasio potrebu osnutka klastera u Hrvatskoj, ponajprije u drvnoj industriji te u turizmu, kao oblika udruživanja malih i srednjih poduzetnika za zajednički nastup na tržištu.

Ocijenio je da informatička industrija u Hrvatskoj ima velike mogućnosti, ističući pritom da je ograničavaju pravni propisi.

Nacionalno vijeće za konkurentnost bavit će se problemima vezanim uz razvoj klastera. Prijedlozi se šalju Vladi, koja je tako nedavno izradila 55 mjera za povećanje konkurentnosti, rekao je Murphy. Zadaća medija, rekao je, jest izvijestiti građane o toj problematici.

U nastavku medijske radionice bilo je riječi o ulozi strateških saveza u poboljšanju konkurentnosti tvrtaka, a na dva okrugla stola govorit će se o oblicima udruživanja privatnih tvrtki, te o modernom konceptu javno-privatnog partnerstva (PPP) u Hrvatskoj i ulozi lokalne samouprave u poticanju gospodarskog rasta.

To je posljednja radionica u sklopu 18-mjesečne aktivnosti Inicijative.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više