Rijeka: Novi kanalizacijski sustav

KANALIZACIJSKI sustav zapadnog dijela Rijeke, projekt naziva ´Zona Kantrida´ u koji je uloženo osam milijuna kuna, svečano je danas, deset dana prije ugovorenog roka, pustio u rad gradonačelnik Vojko Obersnel.

Projekt ´Zona Kantrida´ ostvaren je na osnovi zajma Europske banke za obnovu i razvoj iz 1999. Jamstvo za otplatu zajma dala je riječka gradska uprava, a povrat će osigurati Komunalno društvo ´Vodovod i kanalizacija´ i naplata usluga novog sustava.

Međunarodnim javnim nadmetanjem kao najpovoljniji izvođač odabrano je građevinsko poduzeće ´Krk´ iz Krka, a podizvođači radova bila su poduzeća s riječkog područja. U ostvarenju projekta sudjelovala je i Hrvatska elektroprivreda izgradivši dvije trafostanice s niskonaponskim priključcima za sve crpne stanice kanalizacijskog sustava.

U sklopu ´Zone Kantride´ izgrađeno je 11,5 kilometara gravitacijskih kolektora, 2,6 kilometara tlačnih kolektora i 11 crpnih stanica. Područje na kojem je građen taj kanalizacijski sustav obuhvaća 175,3 hektara, odnosno prostor od Brodogradilišta ´3. maja´ do granice gradova Rijeke i Opatije, te južno od željezničke pruge do mora.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako tvrdnje da je taj projekt dio SDP-ove predizborne kampanje nisu točne. Podsjetio je da je Komunalno društvo ´Energo´, usporedno s radovima na kanalizacijskom sustavu, izgradilo dio trase budućeg plinovoda kako se na istoj trasi ne bi moralo ponovno kopati.

Glavni bankar Europske banke za obnovu i razvoj za jugoistočnu Europu John Makuire kazao je da je projekt ´Zona Kantrida´ kvalitetno ostvaren.

Riječ je o prvom projektu u koji je uz jamstvo jedinice lokalne uprave i zajam Europske banke za obnovu i razvoj napravljen u ovom dijelu Europe, rekao je dodavši da će se taj model primjenjivati i u drugim hrvatskim gradovima.

Pročitajte više