Rijeka: prvi doktorat iz bioetike u Hrvatskoj obranila prof. dr. Aleksandra Frković

Prvu doktorsku disertaciju iz područja bioetike u Hrvatskoj naziva "Informirani pristanak u teoriji i praksi kliničke bioetike" danas je na riječkom Medicinskom fakultetu obranila prof. dr. Aleksandra Frković.

Svojim istraživanjem prof. Frković nastojala je pridonijeti da svaki liječnik na dobrobit bolesnika te kao osnovni moralni standard u zdravstvenoj skrbi provodi informirani pristanak. Autorica se zalaže za kvalitetno teorijsko određenje doktrine tog postupka koji će bolesnika poštivati kao osobu, sudionika ili partnera u liječenju ili istraživanju.

Kako je pojasnila prof. Frković, svaki bolesnik ima pravo na potpunu informiranost i razumijavanje važnih činjenica o svom zdravstvenom stanju te na odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju medicinskih postupaka.

Takav se informirani pristanak u Hrvatskoj provodi na osnovi zakonske odredbe "Suglasnost za medicinske intervencije". Na osnovi istraživanja prof. Frković uočava da etička povjerenstva u našim zdravstvenim ustanovama nemaju zadovoljavajući status, da na rješenja toga tijela nema mogućnosti žalbe višem tijelu, da nema razlike između bolesnika i ispitanika te da su bolesnici bolje informirani ako su istodobno uključeni u klinička istraživanja.

Prof. Frković smatra da informirani pristanak povezuje liječnika i bolesnika te da taj postupak, u skladu sa zahtjevima kliničke bioetike, treba razrađivati i dopunjavati. Na osnovi mogućnosti izbora informiranim se pristankom postiže bolji odnos između liječnika i bolesnika, liječniku se olakšava rad, a bolesniku omogućava bolja zdravstvena skrb, zaključuje prof. Frković.

Bioetika je novija znanstvena disciplina koja razmatra moralna pitanja u medicini, zdravstvu, ekologiji, populacijskoj politici i zaštiti životinja. Razvoj te discipline započeo je 70-ih godina prošlog stoljeća u Americi te od tada bioetika postaje široko znanstveno interdisciplinarno područje.

Bioetički pokret u Hrvatskoj pokrenut je na riječkom sveučilištu 90-ih godina kada je na Medicinskom fakultetu, u sklopu Katedre za društvene znanosti, bioetika uvedena u nastavu. Pod vodstvom pročelnika prof.dr. Ivana Šegote Katedra je postala priznato svjetsko središte bioetičkih istraživanja, sjedište Hrvatskog bioetičkog društva i Međunarodnog udruženja za kliničku bioetiku.

Doktorat "Informirani pristanak u teoriji i praksi kliničke bioetike" prof. Frković je obranila pred peteročlanim stručnim povjerenstvom te stekla svoj drugi doktorat znanosti. Prvi doktorat iz ginekologije i opstetricije obranila je 1975. kada je radila kao specijalist na riječkoj Klinici za ginekologiju i porodništvo i asistent na Medicinskom fakultetu. Redoviti profesor u trajnom zvanju postaje 1998.

Prof. Frković bioetikom se bavi od početaka bioetičkog pokreta u zemlji i aktivno sudjeluje u bioetičkim aktivnostima Katedre za društvene znanosti riječkog Medicinskog fakulteta.

"Njezina je disertacija vrijedan rezultat nastojanja da se teorijska bioetika povezuje s kliničkom praksom i tako klinička bioetika u Hrvatskoj utemelji i razvije kao posebna grana bioetike", rekao je mentor pri izradi doktorata i pročelnik Katedre za društvene znanosti prof. dr. Ivan Šegota.

(Hina) xhšup ymć

Pročitajte više