Rijeka: Prvi put veća ponuda radnih mjesta za učitelje

PRVI je put ove godine na području Primorsko-goranske županije veća ponuda radnih mjesta za učitelje nego potražnja slobodnih radnih mjesta, rekla je danas na konferenciji za novinare u Rijeci voditeljica područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Ružica Polić.

Po njezinim riječima, najviše je slobodnih radnih mjesta za učitelje razredne nastave, biologije, zemljopisa, povijesti, stranih jezika, knjižničare te posebno defektologe.

Na području Primorsko-goranske županije potrebe za učiteljima u ovoj školskoj godini iskazalo je 40 osnovnih škola, a od 13 učitelja, koji su određeni kao višak, gotovo su svi zbrinuti i zaposleni.

Ravnatelji svih škola, osim osnovne škole u Vrbovskom, očitovali su se žele li i mogu li primiti dio viškova, kazala je Polić.

Polić je podsjetila da četveročlano Povjerenstvo za kadrove, odnosno za zbrinjavanje tehnoloških viškova učitelja u županiji, čine predstavnici Ureda državne uprave za prosvjetu i školstvo te predstavnici Sindikata. Na osnovi granskog kolektivnog ugovora to povjerenstvo tijekom cijele godine nastoji zbrinuti sve učitelje i zadržati ih u obrazovnom sustavu, a pomažu i nezaposlenim članovima Sindikata.

Polić je kazala da trenutačno na području županije, prema saznanjima SHU-a, više nema škola u kojima bi učitelji bili nezakonito zaposleni na određeno vrijeme, dodavši da se stanje iz dana u dan mijenja ka boljem.

Na svakom novoosnovanom ili trajno upražnjenom radnom mjestu učitelji će se zapošljavati na neodređeno vrijeme, dodala je Polić.

Pročitajte više