Rijeka: Saslušani osumnjičeni za krijumčarenje; trojica u pritvoru

ISTRAŽNA sutkinja riječkog Županijskog suda Srebrenka Šantić danas je saslušala pet od ukupno osam osoba osumnjičenih za više kažnjivih djela u vezi s krijumčarenjem robe preko graničnih prijelaza Rupe i Pasjaka.

Osumnjičeni policajci Zlatko Ereš i Ljiljana Radan, carinik Mario Radan i nezaposleni državljanin BiH Hasan Čejvanović iznijeli su svoju obranu, a vozač kamiona Perica Kasalo branio se šutnjom, kazao je danas jedan od odvjetnika osumnjičenih Mirko Ružić.

Erešu, Čejvanoviću i Kasalu određen je 48-satni pritvor. U tom roku Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) trebao bi podnijeti istražni zahtjev na osnovi kojega će biti pokrenuta sudska istraga.

Supružnici Ljiljana i Mario Radan branit će se sa slobode.

Istragom je utvrđeno da je najmanje osam osoba tijekom 2002. i 2003., radi stjecanja materijalne koristi od najmanje 1,6 milijuna kuna, organiziralo krijumčarenje robe široke potrošnje, uglavnom prehrambenih proizvoda, u Hrvatsku preko graničnih prijelaza Rupe i Pasjaka. Sumnjiče se da su počinili kažnjiva djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, izbjegavanja carinskog nadzora, krivotvorenja isprava, prijevara, zloporabe položaja i ovlasti te odavanja službene tajne.

Kriminalističku obradu proveli su djelatnici riječkog Sektora kriminalističke policije u dogovoru s Upravom kriminalističke policije te u suradnji s USKOK-om, Istražnim centrom riječkog Županijskog suda i Carinskom upravom riječke Carinarnice.

Kriminalistička se obrada radi utvrđivanja činjenica i okolnosti počinjenjih kažnjivih djela nastavlja.

Za istragu je nadležan USKOK.

Pročitajte više