Rijeka: U petak praizvedba baleta Staše Zurovca "Volite li Brahmsa?"

Balet "Volite li Brahmsa?" Staše Zurovca, po glazbi Johannesa Brahmsa, bit će 7. svibnja praizveden na sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u toj kazališnoj kući.

Staša Zurovac, ravnatelj Baleta riječkog HNK, koreograf je, redatelj, dramaturg, scenograf i oblikovatelj svjetla ovog baleta. Kako je istaknuo, u začetku je taj balet namjeravao prirediti samo po "Mađarskim plesovima" Johannesa Brahmsa, ali se kasnije odlučio na proširenje glazbenog dijela te je odabrao, po njegovoj ocjeni, izbor najljepših Brahmsovih djela.

Zurovac je posebno istaknuo rezultat koji je u pripremama tog baleta postigao baletni ansambl riječkog HNK, rekavši da je riječ o klasično baletno obrazovanim plesačima koji su do sada plesali isključivo klasična djela, a ovaj je balet priređen u suvremenom duhu. Zurovac je ustvrdio da su plesači morali usvojiti, kako je rekao, sasvim novi plesački rječnik.

Staša Zurovac diplomirao je na Školi za klasični balet u Zagrebu, a usavršavao se u Sankt Peterburgu. Član Baleta HNK u Zagrebu postaje 1989.. Kao plesač gostovao je u desetak zemalja svijeta. 1996. godine počinje se baviti koreografijom te je na tom području doživio brojne uspjehe.

Uz njega, balet "Volite li Brahmsa?" priredila je kostimografkinja Katarina Radošević Galić, a nastupit će, među ostalima, Oxana Brandiboura, Anna Ponomareva, Andrei Koteles i Valeri Raskazov.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više