rijeka: za sutra odgođena SANACIJA spremnika POTONULOG BRODA

Trajna sanacija mjesta istjecanja goriva s broda "Elhawi Star", potonulog prije 21 godinu ispred riječke luke, koja je bila predviđena za danas, odgođena je za sutra zbog jakog juga. L

To je izvijestio tajnik Stožera operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji Zdravko Lisac.

Na mjestu istjecanja nafte iz brodskih spremnika na površini mora, koje su prvi zapazili ribari u utorak, jučer je riječka tvrtka "Dezinsekcija" postavila osam samoupijajućih brana kojima je obuhvaćena površina onečišćenog mora.

Po procjeni tog stožera, iz spremnika broda iscurilo je oko 500 litara nafte.

Utvrđeno je da nafta istječe u kapima iz odušnika za zrak na spremnicima, do čega je došlo zbog dugotrajnog boravka broda na dnu mora i korozije.

Sutrašnja sanacija mjesta istjecanja nafte na spremniku obavit će se posebnom metodom betoniranja.

No, time saniranje neće biti završeno, već će trebati trajno riješiti problem toga broda, u kojem je u spremnicima ostalo još goriva, za što će trebati financijska pomoć ministarstava.

Brod "Elhawi Star" potonuo je 12. prosinca 1982. godine na 43 metra dubine prilikom isplovljavanja iz riječke luke na udaljenosti od 500 metara od sušačkog lukobrana. Plovio je pod zastavom Saudijske Arabije, a prevozio je drvnu građu. Nepoznato je koliko goriva sadrže njegovi spremnici.

Pročitajte više