Riješen zastoj na relaciji Milinović - Božinović: Liječnici ipak lete u helikopterima HRZ-a

LIJEČNICI Hitne medicinske pomoći lete u helikopterima HRZ-a od jučer. Time je konačno riješen problem leta civila u letjelicama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Da je od jučer konačno sve u redu, Indexu je potvrdio ravnatelj Hitne pomoći u Splitu Leo Luetić.

"Istina, bilo je nekih problema, no sad je i to riješeno. Dozvolu za let civila morao je dobiti zapovjednik baze, a sada je let našeg osoblja riješen Sporazumom između Ministarstva zdravstva i MORH-a", kazao nam je Luetić.

U MORH-u su nam danas teškom mukom potvrdili da je ipak bilo problema sa ukrcajem liječnika, premda već treći dan uvjeravaju da je sve u redu i da se letovi najnormalnije obavljaju. Cijelo vrijeme.

Kad je sve dogovoreno, a liječnici ne lete, onda Sporazum nije - operacionaliziran!

O problemu se, inače, doznalo početkom tjedna na susretu kod župana Ante Sanadera povodom dogovora o pripremama za turističku sezonu. Liječnici su se tada požalili da dežuraju u bazi u Divuljama, ali ne lete jer sporazum između dva ministarstva nije potpisan. Spomenulo se da nisu mogli uzletjeti na 18 intervencija.

Župan Sanader istog je dana u Zagrebu provjerio gdje je zapelo. Iznenađujuće, odgovoreno mu je da je Sporazum potpisan?! Isto nam je ustvrdio i glasnogovornik ministarstva obrane Goran Grošinić. Situacija je bila zbunjujuća. Stvar je zapravo u semantici. Naime, kako će se pokazati, sporazum u tom trenutku ipak nije bio - operacionaliziran.

"Bilo je manjih nesporazuma na pojedinim razinama i u pojedinim situacijama..."

Tražili smo da na u MORH-u odgovore kad je točno Sporazum potpisan i kad je stupio na snagu. Nažalost, odgovor ni nakon dva dana nismo dobili. MORH je tek izvijestio da je moguće da je došlo do manjih nesporazuma u operacionalizaciji Sporazuma na pojedinim razinama i u pojedinim situacijama. Sve sporno je razjašnjeno, a sve zadaće hitnog medicinskog prijevoza Oružane snage izvršile su na vrijeme, ustvrdili su u Ministarstvu obrane.

Sporazum, međutim, ostavlja "nepokrivene" pripadnike HGSS-a. U MORH-u su nas upozorili da moramo razlikovati te dvije stvari, koje se rješavaju odvojeno. Takvim rješavanjem nije bio neki dan najsretniji Vinko Prizmić, ravnatelj HGSS-a, koji već godinama upozorava na problem leta u vojnim letjelicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.