Rim: Iako nema znakova uzbune, pojačane mjere sigurnosti u gradu i u Vatikanu

ŠEF POLICIJE u Rimu Achille Serra izjavio je u srijedu kako trenutno "nema posebnih znakova" opasnosti od mogućih terorističkih napada na talijanski glavni grad, no policijske kontrole pojačane su u gradu, a posebne mjere primjenjene su i prilikom današnje opće audijencije na Trgu svetog Petra.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu rekao je kako ne treba stvarati paniku od mogućih terorističkih atentata, ali su ipak policijske kontrole povećane na gotovo 9.000 osjetljivih mjesta.

Ultimatum koji su Europi i Zapadu dale razne ekstremne islamističke organizacije dovele su do povećanja uzbune zbog mogućih terorističkih napada i u Italiji. Gotovo neprekidno sazivaju se sastanci odgovornih za sigurnost pa su u srijedu održani, a predviđeni su i za sutra, sastanci odbora za sigurnost u pojedinim pokrajinama, posebno osjetljivim mjestima i gradovima osim Rima, kao što su Venecija, Firenza, Napulj i drugi, kako bi se utvrdile dodatne mjere sigurnosti tijekom svetog tjedna. U Veneciji je primjerice uvedeno pravilo da se u crkve ne smije ulaziti s ruksacima i torbama.

Posebne mjere sigurnosti predviđene su tijekom Križnog puta (Via Crucis) koji se održava u Rimu u petak uvečer s početkom u 21,15 kod Coloseuma, u prisutnosti Ivana Pavla II. Predviđen je dolazak velikog broja turista iz cijeloga svijeta.

U Napulju je povećan oprez oko američkih i NATO baza. Na gotovo svakoj postaji podzemne željeznice u Rimu, Milanu i Napulju osim praćenja s tv-kamerama postoji i nadzor policije u uniformi i civilnom odjelu. Zrakoplovne luke su također pod posebnom prismotrom.

Italija i Vatikan su, navodno, mjesta koja bi mogli napasti islamski teroristi. Na današnjoj općoj audijenciji Ivana Pavla II. na Trgu svetog Petra okupilo se oko devet tisuća vjernika koji su na trg stizali nakon što su prošli pregled detektorima za metal. Pripadnici talijanske i vatikanske službe sigurnosti nadzirali su prilazne ulice Vatikanu, a postavljene su bile i patrole policijskih automobila. Zbog povećane kontrole bilo je zastoja i repova, posebno pred početak audijencije. To je prvi puta ove godine, a riječ je o trećoj općoj audijenciji na otvorenome, da su hodočasnici tako detaljno pregledani.

Ivan Pavao II. i ovoga puta, kao i prošlu srijedu, stigao je na trg u otvorenom papamobilu s kojim je prošao široki krug kroz redove hodočasnika. Papa je na više jezika pozdravio prisutne hodočasnike, među kojima i na hrvatskome.

Pročitajte više