Rim: Mimica na sastanku o liberalizaciji trgovine

S JEDINSTVENIM tržištem prelazi se iz faze stabilizacije u fazu razvitka, rekao je talijanski podtajnik u Ministarstvu proizvodnih aktivnosti zadužen za vanjsku trgovinu Adolfo Urso u četvrtak na sastanku ministara zemalja Pakta o stabilnosti u Rimu.

Na drugome redovnom godišnjem sastanku ministara gospodarstva zemalja potpisnica Memoranduma o razumijevanju, o liberalizaciji i olakšavanju trgovine Pakta o stabilnosti, pod pokroviteljstvom talijanskog Predsjedništva EU Hrvatsku je predstavljao ministar za europske integracije Neven Mimica.

Sastanak u Villi Madama u Rimu nije završio potpisivanjem Deklaracija o jedinstvenoj bescarinskoj balkanskoj zoni, na čemu je ustrajala Italija, već je potpisana Ministarska izjava o liberalizaciji trgovine u jugoistočnoj Europi.

U Ministarskoj izjavi utvrđuje se redoslijed daljnjih koraka u kratkom i srednjem roku na dovršetku i harmonizaciji postojeće mreže bilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini u regiji. U Izjavi se zauzima za to da se na sljedećem ministarskom sastanku 2004. godine razmotre modaliteti postupnog prerastanja bilateralne mreže ugovora u područje slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi.

Ministar Mimica je u svojem izlaganju naglasio zalaganje Republike Hrvatske za daljnju liberalizaciju trgovine u regiji, jer bi to dovelo do povećanja trgovinske razmjene i dotoka izravnih stranih ulaganja. Međutim on se izjasnio protiv bilo kakvih pokušaja da liberalizacija trgovine u regiji dovede do stvaranja balkanske carinske unije. Stajalište je Republike Hrvatske da se daljnja liberalizacija ostvari u sklopu već postojećih mehanizama, odnosno CEFTA-e te je pozvao ostale zemlje potpisnice Memoranduma o razumijevanju da pristupe članstvu u WTO i da uspostave ugovorne odnose s EU kao uvjet za ulazak u CEFTA-u.

Ministar Mimica je kazao da za oživotvorenje mreže bilateralnih dogovora zemlje koje još nisu članice (BiH, Srbija i Crna Gora) trebaju postati članice WTO (Svjetske trgovinske organizacije) kako bi se svi mogli pridržavati usuglašenih trgovinskih i carinskih mjera.

Naglašeno je da je CEFTA već uigran mehanizam koji je bio izuzetno uspješan u pripremi zemalja članica CEFTA-e za ulazak na zajedničko tržište EU, te bi trebao biti temelj daljnje liberalizacije trgovine u jugoistočnoj Europi.

Sastankom je uz Ursa predsjedao i posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek uz prisutnost Pascala Lamya, povjerenika Europske komisije za trgovinu. Tijekom sastanka potpisani su i Sporazumi o slobodnoj trgovini između Moldavije i Abanije, te SCG i Albanije, SCG i Bugarske, SCG i Moldavije te SCG i Rumunjske.

Pročitajte više