RIM: PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O KARDINALU ŠEPERU

Dvojezično izdanje Zbornika radova s Međunarodnog simpozija o kardinalu Franji Šeperu predstavljeno u četvrtak navečer u Rimu.

Simpozij je održan u studenome 2001. godine u Zagrebu, a zatim u Rimu, u povodu 20-obljetnice smrti kardinala Šepera.

Zajednički su ga tiskali paralelno na hrvatskom i talijanskom jeziku Zagrebačka nadbiskupija i Kongergacija za nauk vjere na čijem čelu je kardinal Šeper bio od 1968. do 1981. U Zborniku je objavljen i govor pape Ivana Pavla II. na početku održavanja

simpozija u Rimu koncem studenoga 2001. godine.

Sveti Otac je naglasio veliku ulogu kardinala Šepera koji je zauzimao istaknuto mjesto u životu Crkve zagrebačke, posebno od 1954. do 1968. u vremenu vrlo osjetljivom za odnose između Crkve i bivše države, prvo kao nadbiskup koadjutor, a zatim kao nadbiskup metropolit i predsjednik Biskupske konferencije Jugoslavije, kada je 1960. naslijedio blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

Hrvatsko-talijansko izdanje koje će biti predstavljeno i u Zagrebu, u Vatikanu su večeras predstavili kardinal Joseph Ratzinger, predstojnik Kongergacije za nauk vjere, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, msgr. Angelo Amato, tajnik Kongregacije za nauk vjere i urednik Zbornika Željko Tanjić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Predstojnik Kognregacije za nauk vjere napomenuo je da Zbornik sadrži rezultate studija koje na osobit način pokazuju djelo kardinala Šepera kao zagrebačkoga nadbiskupa i kao predstojnika Kongregacije za nauk vjere. Njegov život je bio posvećen svjedočenju vjere, življenju ljubavi za čovjeka, i služenju Crkvi. Kao pastir i teolog kardinal Šeper je znao povezati dobrotu, jednostavnost i odlučnost. Ratzinger je spomenuo i Šeperov rad dok je bio na čelu Zagrebačke nadbiskupije, gdje je u teškim vremenima komunizma i posebice u prvim godinama nakon II. vatikanskog koncila, potaknuo različite inicijative koje su i danas nosivi stupovi života Nadbiskupije i Crkve u Hrvatskoj.

Zagrebčaki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferncije Josip Bozanić, istaknuo je kako se u tom zborniku nalaze svjedočanstva suvremenika i suradnika kardinala Šepera, iz koje izvire bogatstvo njegove osobnosti, njegove pastoralne skrbi i zauzetosti za Crkvu i hrvatski narod u teškim vremenima.

Od osobitog značenja su i Šeperova teološka promišljanja, odnosno njegova djelovanja kao teologa, koncilskoga oca i prvog prefekta Kongregacije za nauk vjere nakon II. vatikanskog koncila, sve do njegove smrti 1981. godine.

U Zborniku su objavljena izlaganja vodećih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka s područja crkvene povijesti, prava i teologije dr. Jurja Kolarića, akademika Franje Šanjeka, sadašnjega kardinala Taršicija Bertoneja koji je na simpoziju bio u svojstvu tajnika Kongregacije za nauk vjere, pomoćnoga biskupa zagrebačkoga Vlade Košića, uglednoga bibličara Adalberta Rebića, msgr. Vladimira Stankovića, i drugih.

Pročitajte više