Codemap je prvi hrvatski no-code startup. Rimac je osobno uložio u njega

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

NOVO veliko startup iznenađenje iz Hrvatske zove se Codemap. U tu su tvrtku uložili Mate Rimac, financijaš Tomislav Matić i fond SQ Capital.

Zagrebačka tvrtka, koja je krajem 2020. provirila iznad radara, upravo je zaključila investiciju od 1.7 milijuna kuna (225.000 eura) za širenje u SAD.

Ne baš velik iznos u odnosu na investicije u startupe koje su u Hrvatskoj zaredale posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, Codemap je prvi startup u koji su svoj novac investirali osobno Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac grupe te Tomislav Matić, osnivač i direktor Texo Managementa.

Svoj razvoj su dosad financirali sami

Vodeći ulagač u ovoj rundi je dosad slabije poznat hrvatski VC fond SQ Capital, koji je već podupro domaće igrače kao što su Sportening, Fueloyal, Farseer i Miret. K tome, osnivači Codemapa ovo ulaganje opisuju na razini takozvane anđeoske runde, usporedive sa sličnim ulaganjima na razini EU, a biznis kojim se bave opisuju poslovima kojima se bave poput Combisa i King ICT-a.

Osnivači Codemapa su ekonomisti Saša Janićijević i Goran Bušelić te programer Karlo Mamić. Janićijević, suosnivač i izvršni direktor tvrtke, kaže da su dosad razvoj financirali vlastitim sredstvima i tražili ulagače.

"Tražili smo investitore koji su zainteresirani za automatizaciju proizvodnje softvera. Naš je cilj s ovim sredstvima oformiti tim za američko tržište i širiti se na najvećem tržištu za razvoj softvera na svijetu", kaže Janićijević.

Codemap je prvi hrvatski no-code startup

Codemap je prvi hrvatski no-code startup. No-code je naziv za različite web alate pomoću kojih je moguće ubrzati proizvodnju softvera. U prva dva mjeseca rada privukao je tisuću korisnika, preko njega je ugovorena izrada stotinjak softverskih projekata te je pomogao tridesetak ljudi u pronalaženju stalnog posla.

Danas je to cloud platforma koja omogućava novi, efikasniji način ugovaranja i vođenja softverskih projekata. U posljednjih godinu i pol dana u no-code platforme uloženo je gotovo 5 milijardi dolara, što samo potvrđuje nezaustavljiv rast ove industrije te globalni utjecaj koji će no-code imati na budućnost softvera i tehnologije, što je svakako i više nego dobar razlog za pomno praćenje daljnjeg razvoja ovog revolucionarnog pokreta, zaključuju iz Codemapa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više