Rimska Vila papirusa otvara vrata posjetiteljima

JEDNA od najbogatijih antičkih rimskih vila, Vila papirusa, poznata po zbirci drevnih spisa, u subotu je otvorila vrata posjetiteljima, gotovo dvije tisuće godina nakon nestanka pod vulkanskim blatom.

Iako je iskopan tek mali dio nekad raskošne vile u Herkulaneju koja je pripadala tastu Julija Cezara, vikendom će to mjesto moći razgledati manje skupine posjetitelja.

Nakon erupcije Vezuva 79. godine, vila je ostala zatrpana ispod 30 metara vulkanskog pepela.

´Među rimskim vilama nema joj premca´, rekao je direktor Britanske škole u Rimu i predsjednik međunarodnog odbora koji nadzire iskopavanja u Herkulaneju Andrew Wallace-Hadrill.

Vila se nekad prostirala na području od 2800 m2 iznad Napuljskog zaljeva. Krasile su je stotine brončanih i mramornih kipova, a u njoj je bila golema privatna zbirka tekstova napisanih na svicima papirusa - po kojima je i dobila ime.

Vila je otkrivena u 18. stoljeću, a kasnija iskapanja otkrila su riznicu umjetnina i drevnih svitaka. Arheolozi su 1991. iskopali široki krater. ´Jedno od najvećih otkrića je to da vila nije bila samo na jednoj razini: ispod su još dvije razine koje moramo istražiti´, rekao je Wallace-Hadrill.

I dok se još vode rasprave o nastavku iskapanja vile koja se nalazi pod današnjim gradićem Ercolanom, vlasti su donijele neobičnu odluku da za javnost otvore ono što je dosad otkriveno.

´Dugujemo to znanstvenicima iz cijeloga svijeta koji su stalno potpisivali peticije da se za javnost otvori jedina biblioteka antike´, rekao je voditelj arheoloških istraživanja u Pompejima i Herkulaneju Pier Giovanni Guzzo.

Dosad su, vrlo pažljivo, otvorene stotine svitaka koji su većinom djela grčke epikurejske filozofije iz prvog stoljeća prije Krista, a još mnogi će se moći čitati u bliskoj budućnosti, zahvaljujući digitalnoj i tehnologiji skeniranja. Većina kipova izložena je u Napulju.

Pročitajte više