RIT Croatia dodjeljuje pune stipendije za američke sveučilišne studije

Foto: Press

RIT CROATIA, međunarodni kampus američkog sveučilišta RIT, dodjeljuje dvije pune stipendije za američke sveučilišne studije koji se izvode u Zagrebu.

Stipendije će se dodijeliti pobjednicima poduzetničkog natjecanja koje organizira koledž. Natjecanje je namijenjeno budućim poduzetnicima, odnosno onima koji žele razviti relevantna znanja i vještine kojima će svoje poslovne ideje pretvoriti u stvarnost. Prijaviti se mogu učenici nižeg socio-ekonomskog statusa koji upravo završavaju srednju školu (maturanti) ili su srednju školu završili u prethodne dvije godine (2020/ 2021 i  2019/2020). Najbolji kandidati osvajaju punu stipendiju od 26.000 eura za američke sveučilišne studije na zagrebačkom kampusu RIT Croatia: Međunarodno poslovanje (1) i Informacijske tehnologije (1).

Detaljne informacije o procesu prijave i natjecanju nalaze se ovdje. Rok za prijavu na natječaj je 20.3.2022
Foto: Ivan Vujanić, diplomant RIT Croatia, jednu je stručnu praksu odradio u SAD-u, a posljednje dvije godine živi u Budimpešti i radi u Morgan Stanleyju

Priča o Ivanu: od pune stipendije do posla u investicijskoj banci Morgan Stanley

Jedna od stipendija pokriva troškove studija Međunarodnog poslovanja (Business Administration: International Business), koji uz renomiranu američku MSCHE akreditaciju, ima i vrijednu AACSB akreditaciju. Studij kroz teorijska znanja i stručnu praksu studente priprema za međunarodne karijere u marketingu, menadžmentu, financijama. Ivan Vujanić, diplomant ovog studija, već dvije godine živi i radi u Budimpešti u jednoj od najvećih svjetskih investicijskih banaka, Morgan Stanleyju. Ivan je 2015. godine osvojio punu stipendiju na sličnom natječaju: "Evo me, sedam godina kasnije i nisam u nijednom trenutku požalio. RIT ne samo da je ispunio moja očekivanja, nego je i nadmašio ona za koje nisam znao da ih imam!"

RIT Croatia je poznat ne samo po američkom visokom obrazovanju, već i obrazovnom sustavu koji je oblikovan i osmišljen tako da priprema studente za tržište rada. Ivan je primjerice, jednu od obveznih stručnih praksi odradio u Americi: "Da ste me pitali prije tri godine postoji li mogućnost da radiš u Morgan Stanley-u, samo bih se nasmijao. Da ste mi u rujnu 2017. godine rekli da ću nekad u životu otići raditi u Ameriku, ne bih vjerovao, a ja sam pred kraj studenog već slao dokumente za studentsku vizu. Mislim da je upravo to najveća razlika RIT-a i ostalih fakulteta - mogućnosti koje studenti imaju i podrška koja im se na njihovom razvojnom putu pruža," govori Ivan. 

Foto: Luka upravo završava studij programiranja, a već je stekao zavidno radno iskustvo u IT sektoru

Priča o Luki: uz studij programiranja do iskustva rada u Ericsson Nikoli Tesli, SEDAM IT, SHAPE

Druga stipendija pokriva troškove studija Informacijskih Tehnologija (Web and Mobile Computing) koji studente osposobljava za perspektivna i tražena zanimanja iz područja kao što su programiranje, modeliranje baza podataka, razvoj i dizajn mobilnih i aplikacija za web. Luka Zlatarić je na završnoj godini studija, a već ima zavidno radno iskustvo: "Nakon završene druge godine studija, odlučio sam se za stručnu praksu u Ericssonu Nikola Tesla gdje sam se prvi puta susreo sa radnim okruženjem velike tvrtke. Naučio sam što znači biti dio tima, kako funkcionira rad na projektu i kako izgleda radni dan u životu programera. Za svoju drugu stručnu praksu želio sam iskusiti rad u manjoj firmi te sam se odlučio za SedamIT. Aktivno sam sudjelovao na projektima kao frontend developer gdje mi je dosta pomoglo moje znanje stečeno tijekom studija te sam tamo ostao raditi kao student 18 mjeseci. Zaokret u karijeri odlučio sam napraviti u 10. mjesecu prošle godine kada sam odlučio da se želim baviti razvojem mobilnih aplikacija za iOS operativni sustav. Trenutno sam zaposlen kao student iOS developer u Shape-u gdje sam nastavio svoj razvoj i učenje te uživam u radnom okruženju i zahvalan sam na pruženoj prilici. Uz spomenuto, u slobodno vrijeme radim kao predavač u online školi programiranja za djecu i tinejdžere - Coding Giants. Vjerujem da mnogima koji nisu upoznati sa RIT-om, ovakav karijerni put zvuči nerealan ili teško ostvariv, ali za naše studente ovakve stvari nisu novost."

Poruka svima: prijavite se – ovo je prilika da ostvarite snove za koje niste ni znali da ih imate

"Ono što želim poručiti ljudima koji razmišljaju o studiranju neke ekonomije/businessa/managementa, je da samo daju priliku RIT-u" govori Ivan. "Samo dođite na koledž, odslušajte jedno predavanje i nakon toga popričajte malo sa studentima. Uvjeren sam da će vam se svidjeti. Ako vam se i ne svidi, to je okej, "potrošili" ste dva sata svog života (dužina prosječnog filma). Ali, ako vam se svidi i ako RIT nudi neki program koji vas privlači - molim vas prijavite se za stipendiju! Za nekoga tko je možda trenutno u situaciji u kojoj sam ja bio prije 7 godina, ovo je prilika da ostvarite snove za koje niste ni znali da ih imate - baš kao ni ja tada."

Luka dodaje: "Individualni pristup studentima, američka diploma, stručne prakse te mogućnost studiranja na kampusu u SAD-u samo su neke od prednosti koje su me na prvi pogled osvojile. Uz to, RIT Croatia kroz svoj sustav stipendija i financijske potpore pokušava pomoći svima da dobiju najbolje moguće obrazovanje. Sve informacije koje sam dobio o studiju su se na kraju pokazale točnima i sa sigurnošću mogu reći da je RIT Croatia ispunio sva moja očekivanja."

Rok za prijavu je 20. ožujka 2022., a više informacija o natjecanju dostupno je ovdje.

Pročitajte više