Robert Gates: Europski vođe svojim pacifizmom ugrožavaju mir u svijetu

AMERIČKI ministar obrane Robert Gates optužio je europske vođe da zbog svoga pacifističkog stava i odbijanja davanja dovoljno sredstva za obranu ugrožavaju mir u svijetu.

Gates je na sastanku dužnosnika NATO-a u Washingtonu kazao kako je "pacifikacija" Europe otišla predaleko. Smatra kako je demilitarizacija Europe, gdje većina naroda i političara osjeća odbojnost prema vojnim akcijama, je bila blagoslov u 20 stoljeću, dok u 21. stoljeću predstavlja opasnost za uspostavljanje dugotrajnog mira.

SAD čak 5 posto BDP-a troši na obranu

Gates je kritizirao Europljane nekoliko dana nakon što se raspala nizozemska vlada zbog rasprave oko dodatnog slanja vojnika u Afganistan. Nakon raspada vlade, objavljeno je kako će svojih 2000 vojnika početi povlačiti u kolovozu. Takav je potez kod Amerikanaca izazvao bojazan da bi i druge europske zemlje mogle slijediti njihov primjer.

Amerikanci su ljuti na europske članice NATO-a zato što predsjednik Barack Obama za obranu traži čak 5 posto BDP-a, dok u isto vrijeme samo četiri od 26 članica iz Europe troše više od 2 posto. To je jedan od razloga zašto NATO ima ovogodišnju proračunsku rupu od 640 milijuna eura.

Pročitajte više