Robni izvoz eurozone pao najoštrije od pandemijske 2020.

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Robni izvoz eurozone pao je u ožujku najsnažnije od ljeta pandemijske 2020. godine, a naglo se smanjio i uvoz, pokazali su danas podaci europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz 20-članog gospodarstva smanjio se u ožujku za 9.2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunao je Eurostat, najsnažnije od kolovoza 2020. godine. U veljači gotovo je stagnirao, a u siječnju porastao je za 0.6 posto.

Još je oštrije u ožujku pao izvoz robe unutar eurozone, za 12.4 posto, otprilike dvostruko snažnije nego u veljači.  

Pao i uvoz

Eurozona je u ožujku znatno smanjila i uvoz robe, za 12 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U veljači pao je za 8,3 posto, a u siječnju za 16.1 posto. Uvoz robe unutar eurozone potonuo je za 12.6 posto, također otprilike dvostruko snažnije nego u veljači. 

Bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom pokazala je u ožujku višak od 24.1 milijarde eura, veći za 26.2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Vrijednost unutarnje razmjene smanjila se u odnosu na prošlogodišnji ožujak za 12.4 posto. U odnosu na veljaču izvoz robe iz eurozone porastao je u ožujku, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0.1 posto, a uvoz je bilježio isti postotni pad.

Time je trgovinski višak u ožujku uvećan za 3.6 posto u odnosu na veljaču i iznosio je 17.3 milijarde eura.

U prva tri ovogodišnja mjeseca izvoz robe iz eurozone porastao je za 0.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a uvoz je smanjen za 2.4 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Pročitajte više