Roditelji djece s teškoćama u razvoju: Vlada nas je izmanipulirala, idemo u prosvjede

Sabina Lončar, voditeljica udruge Sjena Foto: Marko Prpic/PIXSELL

UDRUGA obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena objavila je otvoreno pismo kojim upućuje oštre kritike vladinom nacrtu proračuna za sljedeću godinu. Kažu da vlada u tom dokumentu nije predvidjela novac za ostvarenje ključnih obećanja danih najranjivijim skupinama društva - djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i osobama s invaliditetom.

"Tijekom 2022. godine u više navrata se najavljivalo konačno predstavljanje i donošenje Zakona o osobnim asistentima te Zakona o inkluzivnom dodatku, koji se već dugi niz godina priprema, ali nikako da ugleda svjetlo dana, pa se tako to neće dogoditi ni ove godine", pišu iz udruge Sjena.

Kažu da je povećanje naknade roditeljima na njezi djeteta s težim smetnjama u razvoju s 2328 kuna na 4000 kuna obećao i sam premijer Andrej Plenković, ali i tu je došlo do propusta i velik dio roditelja djece s teškoćama je izostavljen i diskriminiran.

"Po tko zna koji put smo žrtve manipulacija vladajućih"

U veljači ove godine je izašao novi Zakon o socijalnoj skrbi, o kojem je Udruga također pisala javnosti i izrazila nezadovoljstvo izrazito lošim zakonskim rješenjima. Tvrde da navedeni Zakon, unatoč brojnim obećanjima, nije riješio krucijalne probleme niti postoje realne naznake da bi se to moglo dogoditi u skorije vrijeme.

Sve to, kažu, upućuje na činjenicu da su po tko zna koji put žrtve manipulacija i zavlačenja od strane vladajućih političara i politika, te dodaju da "ovakav tretman prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u prijedlogu proračuna jasno navodi na zaključak kako su najugroženije skupine ovoga društva i dalje prepuštene same sebi".

"Unatoč svim uloženim naporima da budemo partneri vladi i resornim ministarstvima u kreiranju novih politika koje bi donijele poboljšanje kvalitete života djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, nažalost s druge strane ne nalazimo partnera koji bi uvidio važnost i ozbiljnost situacije", kažu iz udruge.

"Obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju su u ekstremnom siromaštvu"

Navode i da su cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom već odavno na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo odlukama vladajućih političara i njihovim politikama.

"Zaključno, u ovim teškim vremenima s još gorim prognozama, dok nam i djeca i roditelji umiru bez adekvatne zaštite i podrške države i društva, ne ostavlja nam se drugi izbor nego posegnuti za ustavnim, konvencijskim i zakonskim pravom na prosvjed", pišu iz udruge.

Najavljuju da će do ostvarenja zajamčenih, ali nerealiziranih prava zajedno s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom prosvjedovati pred svim institucijama u čijoj je nadležnosti i obvezi rješavanje njihovih problema. 

Pročitajte više