Roditelji djece ubijene u beogradskoj školi prosvjeduju ispred vlade Srbije

Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL

Roditelji djece koja su 3. svibnja ubijena u pokolju u beogradskoj školi, ali i drugi građani, održavaju prosvjed ispred zgrade vlade Srbije, javlja Nova.rs. Okupili su se točno u 8:40, u vrijeme kada je u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar započela masovna pucnjava. 

Prije nego što su stigli do zgrade vlade, ispred škole su upalili svijeće i ostavili cvijeće. Ninela Radičević, majka ubijene djevojčice Ane Božović, objasnila je kako je povod za njihovo okupljanje činjenica da Savjet roditelja nije izglasao da u Školskom savjetu bude otac jedne od ubijenih djevojčica, iako je to preporuka ministarstva prosvjete.

Ne postoji konsenzus među roditeljima

Također žele skrenuti pozornost na neophodnost memorijalizacije objekta. "Institucije moraju biti uključene u ovaj problem i mi želimo na to skrenuti pažnju", kazala je Radičević. Požalila se kako roditelji još uvijek nisu dobili službene informacije o Memorijalnom centru koji zahtijevaju.

"Meni kao majci ubijenog djeteta posljednjoj treba Memorijalni centar. On je potreban ovom društvu", napomenula je. Okupljeni roditelji tvrde kako postoji potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom te za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Podsjetimo, učenik sedmog razreda je 3. svibnja u Ribnikaru ubio devetero drugih učenika i školskog čuvara. Od masovne pucnjave je prošlo gotovo sedam mjeseci, a dio roditelja traži da se škola pretvori u Memorijalni centar. Ipak, postoji i druga skupina roditelja koja se tome protivi te predlaže da memorijalni dio škole budu prilaz učionici i sama učionica.
 

Pročitajte više