RODITELJI NISU SVJESNI OPASNOSTI KOJIMA SU IZLOŽENA PRETILA DJECA

Milijuni djece mogli bi oboljeti od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih problema povezanih s prekomjernom težinom, a njihovi roditelji pritom nisu svjesni opasnosti kojima su djeca izložena, upozorili su istraživači u subotu.

Britanski su znanstvenici otkrili da su mnoga djeca školske dobi pretila, ali njihovi roditelji u to ne vjeruju, dok je istodobno skupina američkih znanstvenika otkrila da su stotine tinejdžera pretile te da imaju povišen tlak ili kolesterol.

Ove studije pokazuju kako je nužna bolja informiranost kako bi se spriječila epidemija pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti koja hara svijetom, upozorili su znanstvenici na sastanku Američke udruge dijabetičara održanom u Orlandu na Floridi.

"Kad roditelji ne prepoznaju prekomjernu težinu i pretilost kod svoje djece - a prema anketama to je slučaj kod dvije trećine roditelja - mi gubimo glavnog saveznika u pokušajima zaustavljanja sve veće epidemije", rekla je Alison Jeffrey, viša medicinska sestra koja je sudjelovala u ispitivanju 300 djece i njihovih obitelji u britanskome gradu Plymouthu.

Ona i njezini suradnici pratili su djecu 12 godina, počevši od njihove 4. ili 5. godine.

Kao i ostatak britanske populacije, približno dvije trećine djece pati od prekomjerne težine ili pretilosti.

Međutim, trećina majki i polovica očeva koji su ili prekomjerne težine ili pretili, za sebe misle da su primjerene težine. Za trećinu pretilih djevojčica i polovicu pretilih dječaka njihovi roditelji tvrde da su, kad je riječ o težini, "baš kako treba".

Američko istraživanje u koje su uključena djeca u dobi od 13 i 14 godina pokazalo je jednako uznemirujuće rezultate.

"Naše ispitivanje 1700 učenika u Texasu, Sjevernoj Carolini i Kaliforniji pokazalo je da ih više od polovice pati od jednoga ili više problema - prekomjerne težine, povišene razine kolesterola i glukoze u krvi, povišenoga krvnog tlaka - zbog kojih im prijeti velika opasnost od dijabetesa i rane pojave kardiovaskularnih bolesti", rekla je dr. Francine Kaufman iz Dječje bolnice u Los Angelesu.

Studija je pokazala da 40,2 posto djece pati od simptoma koji prethode pojavi dijabetesa, odnosno da imaju višu razinu glukoze u krvi nego što je normalno, ali ne i dovoljno visoku da bi se dijagnosticirala sama bolest.

Znanstvenici se nadaju da će moći započeti program u kojemu će djeca učiti o pravilnoj prehrani i nužnosti tjelovježbe.

Početkom tjedna objavljena je i studija provedena u Arkansasu koja je obuhvatila približno 300.000 djece, a koja je pokazala da ih je 40 posto prekomjerne težine ili na granici pretilosti.

(Hina) xdgk

Pročitajte više