Roditelji poginule Šibenčanke darovali njezine organe

TRI EKIPE kirurga iz Milana i Zagreba prošle su noći u Općoj bolnici Šibenik eksplantirali srce, jetru, bubrege i rožnice osamnaestogodišnjoj Jeleni Vidović iz Ražina kod Šibenika koja je 15, kolovoza stradala u prometnoj nesreći.

Po odluci roditelja djevojčini će organi biti presađeni primaocima u Italiji, Zagrebu i Rijeci, a rožnice će biti pohranjene u očnoj banci u Zagrebu.

Prema podacima Policijske uprave šibensko-kninske Jelena Vidović stradala je u prometnoj nesreći u mjestu Jadrtovcu kraj Šibenika. Bila je suvozač u automobilu.

Nakon trodnevne borbe liječnika za njen život, u ponedjeljak 18. kolovoza podlegla je ozljedama. Nakon toga koordinator za transplantaciju u šibenskoj bolnici dr. Joško Žaja od djevojčine je obitelji dobio dozvolu za doniranje svih njezinih organa.

O toj je odluci obavijestio Državni centar za transplantaciju pa su s lista čekanja organa žurno odabrani primaoci.

Na eksplantaciji organa radila su tri liječnička tima, dva iz Zagreba i jedan iz Milana, koji su helikopterima došli u Šibenik. Organe su uzimali kirurzi klinika u kojima će biti inplantirani. Tako su za srce brinuli stručnjaci iz "Niguarda hospital" iz Milana, eksplantaciju jetre je obavio doktorski tim iz zagrebačke klinike "Merkur" na čelu s dr. Ivanom Vladićem, dok je bubrege eksplantirao dr. Željko Kaštelan iz bolnice "Rebro".

Cijeli posao je obavljen izuzetno uspješno, izjavio je ravnatelj šibenske bolnice Željko Burić.

"Divim se hrabrosti roditelja koji su se odlučili za donaciju organa i tako nekom drugom zauvijek promijenili život. To je zaista hrabra, veličanstvena ljudska gesta, koja zaslužuje divljenje i poštovanje", rekao je dr. Joško Žaja.



Pročitajte više