Rođen u Nišu, utemeljio je ogroman grad, jako je važan za povijest kršćanstva

Foto: Shutterstock

Konstantina danas poznajemo kao jednog od najvažnijih cara u kasnom Rimskom Carstvu. Poznat i kao Konstantin Veliki, ovaj rimski car vrlo je važan za povijest kršćanstva i Bizanta. Njegove odluke imale su značajne posljedice za povijest Europe i Bizanta, a neke osjećamo još i danas.

Konstantin se rodio u vrijeme cara Dioklecijana. To je bilo relativno mirno vrijeme za Rimsko Carstvo, pogotovo u usporedbi s ostatkom 3. stoljeća kada su unutarnji nemiri skoro rezultirali raspadom cijele države. Dioklecijan je uveo novi oblik vladavine gdje glomaznim Carstvom vladaju četiri osobe. Međutim, njemu nije bilo teško održati mir u njegovo vrijeme jer su ostala trojica bila vrlo odana caru iz Splita.

Nakon Dioklecijanovog vremena, Rimsko Carstvo ponovo doživljava unutarnje probleme jer se nekoliko struja bori za prevlast. Iz tog sukoba samo Konstantin izlazi kao pobjednik. Sada napokon može samostalno vladati i provoditi svoju volju.

Prvi kršćanski car

Kada je ratovao protiv Maksencija, zapadnog rimskog cara, navodno mu se usred bitke ukazao križ i čuo je glas Boga. Od tog trenutka Konstantin postaje prvi kršćanski rimski car.

Prema legendi koju navodi Euzebije Cezarejski, Konstantin je npred bitku na Milivijskom mostu u listopadu 312. godine ugledao na nebu znamenje. Znak na nebu mu je, navodi pozanta legenda, kazao "in hoc singo vinces". Ili "U ovom znaku ćeš pobijediti". Taj znak je, kaže legenda, bio križ.

Latinski izraz "In hoc signo vinces" postao je jako popularan kroz povijest i korišten je diljem Europe mnogo puta. Primjerice, uz mnoge druge, u svom sloganu koristila ga je Četvrta gardijska brigada.

Bilo kako bilo, Konstantin je odlučio prekinuti višestoljetne progone kršćana po Rimskom Carstvu te je 313. godine izdao Milanski edikt. Prema tom dokumentu, sve religije u rimskoj državi imaju jednak tretman. Edikt o vjerskoj toleranciji svakako je naljutio mnoge stare svećenike koji su kršćanstvo smatrali prijetnjom.

Počinju se graditi prve crkve

Međutim, Konstantin je bio toliko moćan da je takve mogao ignorirati. Ako ih ne bi ignorirao, zatvorio bi ih ili ubio. Održao je prvi ekumenski sabor kršćanske crkve u Niceji gdje je pomogao uskladiti kršćanske doktrine raznih vjerskih centara. Od njegovog vremena kršćani se više ne sakrivaju u podzemlju, nego se počinju graditi prve crkve.

Osim što je poznat po vjerskim pitanjima, Konstantin je također važan radi jednog drugog događaja. 330. godine osnovao je novi grad na Bosporu. Grad je nosio njegovo ime – Konstantinopol sve do 20. stoljeća.

Rim je već tada gubio na važnosti, a rimski su carevi sve više boravili na pograničnim regijama kako bi bili bliže ako bi Carstvo napali barbari. Konstantinopol se razvio u najvažnije središte Rimskog Carstva, a bio je glavni grad Bizanta i Osmanskog Carstva sve do 1922. godine.

Konstantin je umro 337. godine, ubrzo nakon što je obavio svoje krštenje. U to vrijeme pobožni kršćani htjeli su se krstiti tek pred kraj života kako bi se očistili od svojih grijeha i tako mogli ući u raj. Konstantina puno više slave pravoslavci nego katolici. U Srbiji je također vrlo popularan, najviše radi činjenice da se tamo i rodio – u Nišu. Niški aerodrom nosi njegovo ime.

Pročitajte više