Rohatinski ipak nema pojma: HNB ne želi znati što se to događa u Prkinom PBZ-u



JE LI Privredna banka Zagreb izvijestila Hrvatsku narodnu banku, sukladno zakonu, o opisu stanja spora u predmetu Jugobanka iz Beograda zbog moguće isplate 1,1 milijarde kuna, bilo je preteško pitanje za guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koji se tako oglušio ne samo o naš novinarski upit već se ne želi ni očitovati ni na službeni upit banke iz Beograda.

Naime, Jugobanka je u službenom dopisu početkom ožujka upozorila guvernera Rohatinskog i HNB da Uprava PBZ-a namjerava isplatiti dividendu većinskim dioničarima u iznosu od 294 milijuna kuna, no da nisu ispunili zakonsku obvezu osiguranja novca u slučaju izgubljenog sudskog spora.

Zaustavite isplatu dividende!

Od guvernera HNB-a tako su tražili da iskoristi svoje ovlasti te da spriječi isplatu dividende. Dopis je upućen Rohatinskom prije gotovo mjesec dana, no za sada iz HNB-a nema nikakvog očitovanja iako se  skupština PBZ-a održava sutra (utorak 29. ožujka), kada bi se i trebala donijeti odluka o isplati dividende!

"Iskoristite svoja zakonska ovlaštenja i izdajte rješenje o provođenju nadzora, a vezano za pitanje da li se poštuju Odluke Guvernera HNB o obvezi rezerviranja sredstava za sudske sporove u konkretnom slučaju, a ukoliko se potom ustanovi, da su ispunjene pretpostavke iz čl. 25 st. 1 toč. 4 Zakona o kreditnim institucijama to prema izričitoj uputi naše stranke predlažemo da Hrvatska narodna banka donese rješenje kojim zabranjuje isplatu dividende dioničarima PBZ d.d. za 2010.godinu", stajalo je u zahtjevu Jugobanke kojeg potpisuje odvjetničko društvo iz Zagreba "Dragičević i partneri".

Dva sudska spora između PBZ-a i Jugobanke traje već godinama, a  Rohatinski je, čini se, to sve odlučio, staviti pod tepih.

Sutra Skupština PBZ-a, a Rohatinski šuti 


Da zaista postoji neka "čudna veza" između Rohatinskog i Bože Prke, predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb, osim one da se guverner o sniženju rezervi savjetovao upravo s njim i Franjom Lukovićem, osjetili smo i na vlastitoj koži. Naime, u HNB-u još od prošlog tjedna ne žele odgovoriti na naš pismeni upit te tako otvarati temu PBZ-a.

Kada smo ih upozorili da nam je sutra krajnji rok za odgovor i to ne onaj novinarski rok za objavu teksta već je riječ o sutrašnjoj Skupštini PBZ-a kada se donosi službena odluka banke o dividendi dobili smo odgovor da će se na "vrijeme sve znati".



Oko osiguranja sredstava upitali smo i Hrvatsku Agenciju za nadzor financija, no oni kažu kako se u ovaj slučaj barem za sada ne mogu uplitati. Kako su nam objasnili, sazivanje Glavne skupštine nije u njihovoj nadležnosti provjeravanja. Također, rekli su u HANFI, da odgovore o ovom slučaju može dati samo Hrvatska narodna banka odnosno guverner Rohatinski.

PBZ: Vršite medijski pritisak na nas

U PBZ-u tvrde kako je sve po zakonu, a naš upit o tome jesu li osigurana sredstva u slučaju poraza na sudu, doživjeli su, kako su nam rekli - kao medijski pritisak na PBZ.


"Pokušava se neosnovano utjecati na ostvarenje zahtjeva koji, naglašavamo, nemaju pravnog temelja i ne mogu proisteći iz primjene mjerodavnih propisa RH", odgovorio nam je Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora Ureda Uprave za korporativne komunikacije Privredne banke Zagreb.

Isto tako, u PBZ-u smatraju da je na njihovoj strani poseban "Zakon o načinu likvidacije poslovanja glavnih filijala Jugobanke d.d. Beograd koje su poslovale na teritoriju RH". Što se tiče Hrvatske narodne banke, uvjereni su da su odradili sve po zakonu.

"Objektivno ne postoji mogućnost financijskog gubitka"

"Banka je kod izrade financijskih pokazatelja za 2010. godinu u računu dobiti i gubitka uzela u obzir i prikazala i rezerviranja za potencijalne gubitke u sudskim sporovima i to kao dio troškova rezerviranja za gubitke u skupnom iznosu. Stoga se u Godišnjim financijskim izvješćima ne navode pojedinačni sporovi, a osobito u onim slučajevima u kojima procjenjujemo da objektivno ne postoji mogućnost  financijskog gubitka za Banku jer isti nemaju pravnog temelja", odgovora nam Dumančić.

No, Rohatinski nam to nije mogao potvrditi, a ni demantirati. Jedan od razloga, osim prisnih odnosa s Prkom, moguće je i u tome da u jednom od dva  sudska spora  Jugobanka u stečaju od RH traži 1,8 milijuna kuna jer drže da ih je bespravno prisvojila Riadria banka kao likvidator, a u konačnici najvjerojatnije sam  HNB.

Rohatinski i Prka suočit će se na sudu

Taj je novac Ina 2002. godine nagodbom isplatila na račun Riadria banke, 2004. spojene s PBZ-om, koji je bio većinski dioničar Riadrie.

Suđenje u ovom slučaju i dalje traje, a zanimljivo je da bi se upravo na sljedećoj raspravi u travnju trebali suočiti Rohatinski i Prka kako bi se otkrilo gdje je završio novac od stečaja banke. 

Drugi sudski spor vodi se zbog poslova banke likvidatora PBZ-a koja je zaključila kao cedent Ugovora o prijenosu potraživanja Jugobanke u Rijeci prema Brodogradilištu "3. Maj" prenijela na cesionara odnosno na Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka potraživanje Jugobanke u ukupnom iznosu od 190,868.168,00 kuna. Tužitelj Jugobanka u stečaju smatra da je ta odluka bila protivna odluci Vlade RH od 5. travnja 2001.godine. 

Pročitajte više