Roman o Paragvaju osvojio američku književnu nagradu

Roman čija je radnja smještena u Paragvaju u 19. stoljeću osvojila je deset tisuća dolara vrijednu književnu nagradu za fikciju na dodjeli US National Book Awards.

"Vijesti iz Paragvaja" spisateljice Lily Tuck romansirana je priča o paragvajskom vođi Franciscu Solanu Lopezu i njegovoj irskoj ljubavnici.

No, godišnje američke književne nagrade koje su dodijeljene u New Yorku nisu prošle bez kontroverzi.

Autorica dječjih knjiga Judy Blume, kojoj je pripala počasna medalja, iskoristila je svečanost da progovori o cenzuri. Prodaja knjiga Judy Blume premašila je 75 milijuna dolara, ali je njezin rad koji iskreno progovara o obitelji, vjeri i seksualnosti, pod budnim okom cenzure.

Ovo je druga godina za redom da se počasna nagrada dodjeljuje književno vrijednom i ujedno popularnom autoru. Prošlogodišnji dobitnik počasne nagrade Stephen King optužio je industriju na svečanosti 2003. za snobizam spram popularnih pisaca. No njegov argument da bi nagrada trebala pomoći prodaji knjiga, umjesto odavati priznanje kvaliteti pisanja, ne dijele svi.

Ovogodišnji žiri za književna djela zaobišao je djela poput "Urote protiv Amerike" cijenjena autora Philipa Rotha i umjesto njih odabrao pet slabo poznatih knjiga koje su sve redom napisale autorice nastanjene u New Yorku.

US National Book Award za publicističko djelo pripao je knjizi Kevina Boylea "Arc of Justice", koja se bavi crnačkom obitelji i njezinom borbom da preživi u bjelačkom susjedstvu u Detroitu dvadesetih godina 20. stoljeća. Nagrada za publicistiku privukla je veliko zanimanje ove godine nakon što je na opće iznenađenje među kandidate za nagradu uključeno izvješće komisije o događajima od 11. rujna kad je izvršen teroristički napad na SAD.

Pete Hautman osvojio je književnu nagradu u kategoriji romana za mladež s djelom "Godless".

Pobjednica u kategoriji poezije bila je Jean Valentine za djelo "Door in the Mountain: New and Collected Poems, 1965.-2003.".

(Hina) xbnš ydj

Pročitajte više