Roman Polanski neće biti izručen SAD-u niti će mu se suditi za silovanje maloljetnice

ŠVICARSKA vlada objavila je odluku prema kojoj oskarovac Roman Polanski neće biti izručen SAD-u gdje mu se trebalo suditi zbog silovanja maloljetnice. Slavni redatelj, koji je optužen za seksualni odnos s maloljetnom osobom na suđenju 1977. godine, uhićen je 26. listopada 2009. u Švicarskoj te je od tada bio u kućnom pritvoru.

Podsjetimo, proslavljeni svjetski redatelj, 76-godišnji Roman Polanski, uhićen je kada je iz Francuske putovao u Švicarsku kako bi primio nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Zurichu. Polanski je uhićen na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana prije 31 godinu zbog nezakonitog seksa s 13-godišnjakinjom.

S obzirom na današnju odluku o neizručenju SAD-u gdje mu je prijetilo suđenje za silovanje maloljetne osobe, Polanski je od danas slobodan čovjek te mu se ukida i kućni pritvor. Polanski je bio osumnjičen da je svoju žrtvu prvo opio šampanjcem, a potom i silovao. Tijekom suđenja koje se održalo 1977. godine, protiv Polanskoga je podignuta optužnica za šest kaznenih djela među kojima je bilo i silovanje uz prisilu na konzumaciju droga, zlostavljanje maloljetnice, nasilje, ali je proglašen krivim samo za nedopušteni seksualni odnos. Nakon 42 dana u zatvoru Polanski se, umjesto da se pojavi pred sucem, uputio avionom u Francusku te je time postao najpoznatiji svjetski bjegunac.

Polanski žrtva antisemitizma?

Od 1978. pa do prošle godine mnoga su pitanja o Romanu Polanskom i njegovom bijegu bila neodgovorena. Ali premijerom dokumentarca "Roman Polanski: Wanted and Desired" mnogo je nejasnih detalja postalo bistrima.

Redateljica Marina Zenovich snimila je intervju sa Samanthom Gailey koja je ispričala da oprašta sve Romanu Polanskom, da smatra da optužbe protiv njega trebaju biti odbačene te da je njihov seksualni odnos bio dobrovoljan. U filmu se odvjetnik Romana Polanskog i zamjenik državnog tužitelja slažu da su optužbe protiv Polanskoga utemeljene "samo na sučevim subjektivnim stavovima o slavnom redatelju" te da trebaju biti odbačene. Naime, sudac koji je vodio slučaj u sedamdesetima je povezivan s antisemitskim društvima te mnogi u tome vide razloge njegove želje za progonom Romana Polanskog.

Pročitajte više